Helyi idő szerint este 8 óra körül az Orosz Föderáció fegyveres erői rakétacsapásokat mértek a legnagyobb kelet- és közép-ukrajnai hőerőművekre. Ennek következtében Ukrajna több régiója víz és áram nélkül maradt.

A helyi jelentések szerint a Harkivi területen lévő Harkivi CHPP-5 és Zmievskaya CHPP, a Dnyipropetrovszki területen lévő Pavlograd CHPP-3, a Poltava területen lévő Kremencsug hőerőművet találták el az orosz rakéták. Az általános villamosenergia-rendszer összeomlása kiterjedt a harkivi, szumi, dnyipropetrovszki, zaporozsjei és odesszai régiók hálózataira. Az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött donyecki területek, a kijevi régió és az ország fővárosa is érintett. A rakétákat valószínűleg a Fekete- és a Kaszpi-tengerről indították.

Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy a Harkivi és a Donyecki területeket (az AFU ellenőrzése alatt álló területek) teljesen áramtalanították. A Zaporozsjei, Dnyepropetrovszki és Szumi területeket részben érintette az energiakimaradás.

Tűz a harkivi CHPP-5-nél :

A metró megállt Harkov városában:

Szinte országszerte leálltak az elektromos vonatok, Poltavában több trolibusz is kigyulladt közvetlenül az utcákon:

Az ukrán energetikai infrastruktúra létesítményeinek többsége az ország délkeleti régióiban található. Szeptember 11-én az Orosz Föderáció fegyveres erői kulcsfontosságú hőerőművekre mértek csapást északkeleten, aminek következtében Ukrajna több északi és keleti régióját áramtalanították.

 

 

Ukrajna villamosenergia-rendszere összeomlott, és a villamosenergia-rendszer kiegyensúlyozatlansága következtében a Juzsnoukrajnai és a Hmelnickij atomerőművek elkezdték leállítani erőművi blokkjaikat, mivel nem volt lehetőségük a megtermelt villamos energiát a hálózatba továbbítani.

Az ukrajnai helyzetet bonyolította, hogy szeptember 11-én éjjel leállt a zaporozsjei atomerőmű utolsó működő blokkja. Az utolsó blokkot az AFU rendszeres sztrájkjai miatt állították le a létesítményben. A zaporozsjei atomerőmű az ukrán ellenőrzés alatt álló területeket is ellátta árammal. Ezt megelőzően az ukrán villanyszerelők 750 kV-os és 330 kV-os távvezetékeket kapcsoltak le az állomásról. Mindez az ország energiarendszerének stabilitásának jelentős csökkenéséhez vezetett.

A baleset lokalizálása úgy történt, hogy Ukrajna nyugati és középső régióit leválasztották a keleti és déli területekről. Később megkezdődött az áramellátás helyreállítása az ukrán energiarendszer helyi szegmenseiben. A tartalékkapacitásokat bekötik, az energiát újraosztják a Dnyeperen lévő vízerőművekből és az ország nyugati részén lévő távvezetékekről.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem erősítette meg a támadásokat.

Ukrajnában 2022-ben 15 hőerőmű volt. Ezek mindegyike a szovjet időkben épült. Vagyis 1991 óta az Ukrajnában épült hőerőművek száma nulla. Az összes meglévő hőerőművet a kommunisták építették az 50-es évektől a 80-as évekig. Ennek ellenére a kijevi rezsim folytatja a dekommunizációs politikáját, hogy gyűlöletet szítson Oroszországgal szemben.

Minden egyes lerombolt hőerőmű valójában pótolhatatlan veszteséget jelent Ukrajna számára. Ma a baloldali Ukrajna két fő hőerőművét állították le. Egyelőre ideiglenesen.

 

 

Ami az atomerőműveket illeti, Ukrajnában négy volt belőlük: Zaporizzsja, Rivne, Hmelnickij és Juzsnoukrainszkaja a Mikolajivi régióban. Összesen 15 reaktor van, ebből hat a zaporozsjei atomerőműhöz tartozik, amely az összes atomerőmű villamosenergia-termelésének mintegy 40%-át és az ország energiamérlegének mintegy 20%-át adja. Energodar városa, ahol a Zaporozsjei atomerőmű található, régóta az Orosz Föderáció fegyveres erőinek ellenőrzése alatt áll. Tegnap este leállt az atomerőmű utolsó energiablokkja.

Kijev nehéz helyzetbe került. Az érintett áramegységek valószínűleg a következő napokban helyreállíthatók, de a lövések jelentősen megnehezítették a frontvonal katonai felszerelésének ellátását, többek között Ukrajna nyugati régióiból és külföldről, mivel Ukrajnában leálltak az elektromos vonatok. A mai támadások egyértelmű jelzés a kijevi rezsim számára.

Az orosz hadsereg eddig "puha" háborút folytatott, elkerülve az ukrajnai stratégiai infrastrukturális létesítmények elleni támadásokat, így próbálva minimalizálni a polgári lakosságot ért károkat. Ez a stratégia már eddig is lassította az orosz előrenyomulást a harctereken, és növelte a veszteségeket az orosz katonák körében, mivel Kijev szinte nem ütközött akadályokba, amikor külföldi haditechnikával és külföldi zsoldosokkal felszerelt szakaszokat küldött a frontvonalhoz a Dnyeper folyó hídjain keresztül, amelyeket szintén még nem sikerült lerombolni. Oroszország legutóbbi, Harkiv térségében elszenvedett veszteségei közepette az orosz hadsereg valószínűleg keményebb hadviselési módszerekre tért át, amelyek a győzelemhez szükségesek.

Másrészt az orosz fél még nem erősítette meg a támadásokat. Van rá esély, hogy Kijev azért csapott le a saját létesítményeire, hogy Oroszországot okolja a támadásokért és igazolja az orosz területen végrehajtott katonai akciókat, miközben az ukrán erők közelednek az orosz határhoz a Harkovi területen.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/aramszunet-ukrajnaban

 

Egy tipikus amerikai támadás egy idegen ország ellen cirkálórakéták rajával kezdődik, amelyek megbénítják az ország alapvető infrastruktúráját.

Az Egyesült Államok Irak és más országok elleni támadása bebizonyította, hogy az Egyesült Államok által vezetett háború első napjaiban megszűnik az áram- és vízellátás.

Az ukrajnai orosz különleges katonai művelet több mint 200 nap alatt egyszer sem támadta meg az ország alapvető infrastruktúráját. Amikor Ukrajna a villamosított vasúthálózatát használta arra, hogy fegyvereket hozzon be "nyugatról", az orosz erők csak a vasútvonalat ellátó elektromos alállomásokat kapcsolták ki. De soha nem támadták meg a lakosság általános áramtermelését. Ukrajnában a fények égtek.

Ezért elgondolkodtató, hogy az ukrán döntéshozók és "nyugati" hírszerzőik azt gondolták, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló villamosenergia-hálózat megtámadása valahogyan az ő ügyük javát szolgálja.

Az ukrán hadsereg hetek óta tüzérségi csapásokkal támadja az orosz ellenőrzés alatt álló és orosz csapatok által őrzött zaporizzsjai atomerőművet. Tegnap az erőmű hat reaktora közül az utolsónak is le kellett állnia, miután egy újabb ukrán tüzérségi támadás során megsemmisült a külső vészhelyzeti áramellátáshoz való csatlakozása. (A vezetéket később helyreállították.)

Nem ez volt az egyetlen célpontja az ukrán infrastrukturális támadásoknak. Ahogy a brit hírszerzés ügynöke, a Bellingcat szócsöve, Christo Gorzev vidáman tweetelte:

Christo Grozev @christogrozev - 23:05 UTC - Sep 7, 2022

 

 

Belgorod fele áram nélkül maradt, miután a jelek szerint ukrán támadás érte a központi áramelosztó állomást
Beágyazott videó

Belgorod egy város Oroszországban, néhány kilométerre északra az ukrán határtól.

Az orosz védelmi minisztérium tegnapi, háborús erőfeszítéseiről szóló jelentése Donyeck városának és más helyeknek az elektromos infrastruktúrája elleni szisztematikus ukrán támadásokról panaszkodott:

Az orosz fegyveres erők által felszabadított területen kialakult helyzet destabilizálása és a civilek szenvedése érdekében a kijevi rezsim folytatja az energetikai infrastruktúra: a termelő létesítmények, a transzformátorállomások és a távvezetékek szándékos bombázását.
Idén szeptember 1-je óta a Zaporozsjei atomerőmű és Energodar város területe 26 alkalommal volt tüzérségi tűz alatt az ukrán fegyveres erők részéről, beleértve az atomerőmű területét is.

Ugyanakkor a szeptember 6-i transzformátor-alállomás és a szeptember 8-i távvezeték elleni célzott tűz következtében Energodar városa kétszer is áram nélkül maradt.

A Donyecki Népköztársaság területén az ukrán tüzérség ismételten 22 fontos áramellátó létesítményt talált el, hogy áramtalanítsa a lakott területeket, óvodákat, a lakosság életét biztosító létesítményeket és ipari vállalatokat.

Szeptember 1-jén a Donyecki Szénenergia Vállalat három bányáját, ahol több tucat bányász rekedt a föld alatt, a sztrájk következtében áramtalanították.

Tegnap, szeptember 10-én a donyecki Petrovszkij kerületben 19 transzformátorállomás áramtalanítása történt az ukrán fegyveres erők lövései miatt. A lövések következtében több mint 1600 polgári objektum maradt áram nélkül.

Fontos elmondani, hogy a polgári infrastruktúra elleni napi csapásokat a kijevi rezsim szándékosan és célzottan hajtja végre.

Az oroszországi és az oroszok által birtokolt területeken lévő elektromos infrastruktúra szisztematikus támadásával az ukrán kormány szándékos terrortámadásokat indított az ott élő lakosság ellen.

 

 

Úgy tűnik, elfelejtette Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyzéseit, aki azt mondta:

Mindenkinek tudnia kell, hogy nagyjából még nem kezdtünk el semmit komolyan.

Tegnap este orosz cirkálórakétákat indítottak orosz hajókról a Fekete- és a Kaszpi-tengeren. Céljuk az volt, hogy megzavarjanak, de még ne semmisítsenek meg négy ukrán erőművet, és ideiglenesen megbénítsák az ukrán villamosenergia-hálózatot:

Oroszország vasárnap erőműveket és más infrastruktúrát támadott, széleskörű áramkimaradásokat okozva Ukrajna-szerte, miközben a kijevi erők gyors ellentámadást indítottak, amely kiszorította Moszkva csapatait az általa megszállt északkeleti területekről.

A bombázás hatalmas tüzet okozott egy erőműben Harkiv nyugati külvárosában, és legalább egy ember életét követelte. Volodimir Zelenszkij elnök terrorcselekményként ítélte el a civil célpontok elleni "szándékos és cinikus rakétacsapásokat".

Ukrajna második legnagyobb városa, Harkiv vasárnap este áram nélkül maradt. Az autók sötét utcákon haladtak, és a kevés gyalogos zseblámpával vagy mobiltelefonnal világította meg az útját.

A támadások megzavarták az ukrán katonai vasúti szállítmányokat is, amelyek jelenleg északról és nyugatról szállítják a csapatokat a délkeleti Vuhledar térségébe, ahonnan Mariupol irányába terveznek támadást.


A villanószimbólumok
nagyobb mértékben mutatják a villamosenergia-infrastruktúra elleni támadásokat

 

 

Hetekkel azután, hogy ő maga rendelte el a polgári energetikai infrastruktúra elleni támadásokat az oroszok által birtokolt területeken, az ukrán elnök Zelenszkij cinikusan "terrorizmusnak" nevezte az oroszok nyilvánvaló megtorlását:

Володимир Зеленський @ZelenskyyUa - 18:52 UTC - Sep 11, 2022

Teljes áramszünet a Harkivi és Donyecki területeken, részleges áramszünet a Zaporizzsjai, Dnyipropetrovszki és Szumi területeken. RF terroristák maradnak terroristák & támadják a kritikus infrastruktúrát. Nincsenek katonai létesítmények, a cél az, hogy megfosszák az embereket a fénytől & hőtől.

Az orosz támadások csupán figyelmeztető lövés voltak. Bármikor kiiktathatja Ukrajna MINDEN energetikai infrastruktúráját:

Vajon az ukrán vezetés figyel a figyelmeztetésre?

Erre ne fogadjunk. Amíg a "nyugati" média fedezi a Zelenszkij-rezsimet azzal, hogy nem számol be az Oroszországban és az oroszok által tartott területeken az áramellátás megszakítására irányuló korábbi erőfeszítéseiről, addig az ilyen támadások természetesen még több hamis szimpátiát fognak generálni az ukrán fél számára.

 

 

Az ukrán média már most felkészíti a lakosságot a további támadásokra:

Hogyan lehet túlélni egy házban gáz, víz, áram, mobil térerő nélkül?

Hogyan? Youtube-videók nézésével:

Nadiya Matveyeva Nadiyni Porady (Megbízható tanácsok) Youtube lejátszási listája egyszerű, de fontos szabályokat kínál, amelyek segítenek az egészség megőrzésében, a mindennapi problémák megoldásában, önmagunk és családunk védelmében Ukrajna teljes körű orosz inváziója során. A műsorvezető olyan kérdésekre ad választ, amelyek mindenkit foglalkoztatnak: ...

Sok sikert hozzá, ha a hálózatok leállnak.

Vladimir Zelinski nem racionális politikus vagy döntéshozó. Ő egy színész, aki úgy tesz, mintha hatalmas farka lenne, amivel zongorázni tud (vid).

Mindent, amit ő és kijevi produceri csapata tesz, ebben a fényben kell látni. Az ukrán és a "nyugati" közönséggel játszanak a személyes haszonszerzés érdekében. Minden egyes lépésüket ennek tudatában számítják ki. Az igazság kimondása és a helyi lakosság jóléte nem érdekli őket.

Amikor elhatározták, hogy megtámadják az oroszországi energetikai infrastruktúrát és az orosz kézben lévő területeket, már kiszámították, hogy az elkerülhetetlen oroszországi megtorlás segíteni fogja az elsődleges ügyüket, és még több millió "nyugati" támogatást fog átcsúsztatni az off-shore bankszámláikra.

A médiánk és a politikusaink cinikusan támogatják őket ebben.

https://www.pokolafoldon.hu/politika/oroszorszag-megtorolja-az-orosz-iranyitasu-villamosenergia-halozatokat-ert-ukran-csapasokat