Egy a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozó spanyol közgazdász szerint nem valószínű, hogy októberben tényleg megtartják a Katalónia függetlenségével kapcsolatos népszavazást. A gazdasági vezetők többsége úgy gondolja, a függetlenség negatív hatást gyakorolna a spanyol gazdaságra.
Miquel Puig, egy katalán egyetemi konzorcium vezetője a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azon véleményének adott hangot, mely szerint aligha valószínű, hogy október 1-én tényleg megtartják a Katalónia függetlenségével kapcsolatos népszavazást.
“Úgy gondolom, valószínűtlen, hogy a függetlenségi népszavazást valóban megtartják. A spanyol kormány nem fog zöld utat adni ennek a kezdeményezésnek” – mondta. A közgazdász elmondása szerint ugyanakkor Katalónia független államként is életképes lenne gazdaságilag, hiszen pozitív kereskedelmi egyenlege van a világ országaival. A gazdasági vezetők azonban tartanak attól, hogy a függetlenség elszigetelődéshez vezethet.
Egy az El Pais napilap által publikált közvélemény-kutatás eredményeiből kiderült, hogy az ország üzleti vezetőinek mintegy 74%-a úgy gondolja, a katalán függetlenség fenyegetést jelenthet a spanyol gazdaságra. A Katalónia központtal működő vállalkozások vezetőinek 43%-a szintén ezen az állásponton van, ellenben Spanyolország gazdasági növekedésével kapcsolatban pozitív várakozásaik vannak.
Katalónia október 1-én tervez népszavazást tartani a Spanyolországtól elszakadásról. A spanyol kormány illegálissá nyilvánította a népszavazást, és az eddigiek alapján semmilyen körülmények közt nem fog engedélyezni egy ilyen kezdeményezést. Katalónia vezetői korábban nyilvánosan ígéretet tettek arra, hogy a népszavazást akkor is egyoldalúan megtartják, ha a madridi kormány azt nem engedélyezi.

http://www.hidfo.ru/2017/07/elmaradhat-a-katalan-fuggetlensegi-referendum/