Németország az utóbbi évtizedek során 3,5 millió török bevándorlót engedett letelepedni az országban. A német vezetők most arra készülnek, hogy korlátozzák a kisebbség gyülekezési jogát.
Angela Merkel német kancellár keddi nyilatkozatában egyértelművé tette; a német kormány arra készül, hogy betiltson minden olyan török tömegdemonstrációt, ami támogatná Recep Tayyip Erdogan halálbüntetés újbóli bevezetésére vonatkozó terveit.
Május 5-én Steffen Seibert kormányszóvivő már előzetes nyilatkozatot tett azzal kapcsolatban, hogy a német kormány ellenzi az ilyen esetleges tüntetéseket, mert a halálbüntetés bevezetése „ellentétben áll az európai értékekkel.” Angela Merkel tegnapi beszédében azonban már egyértelmű betiltásról beszélt – tehát a gyülekezési jog korlátozásáról, ami a kancellár korábbi szónoklatai alapján szintén ellentétben áll az európai értékekkel. Merkel a WDR 5 hírszolgáltatónak nyilatkozva azt mondta;
„Egyértelműen ki kell jelentenünk, hogy német földön nem adunk engedélyt a halálbüntetés kérdésének megvitatásához.”
A kancellár hozzátette; a török kormány egyelőre nem kért engedélyt ahhoz, hogy tüntetéseket szervezhessen Németországban a halálbüntetés kapcsán. Ilyen esetekben azonban nem is a török kormány hivatalos szervezésében szoktak tüntetések kezdődni; Németországban a török kisebbség rendszerint a Facebook-on keresztül szervez napok leforgása alatt sok ezres tömegdemonstrációkat, gyakran teljesen átláthatatlan szervezői háttérrel.


Április 16-án Törökországban népszavazást tartottak az államfő jogköreinek kibővítéséről, melynek során a választók 51%-a támogatta a kezdeményezést. A sikeres népszavazást követően a török államfő bejelentette, hogy készen áll a halálbüntetés visszaállítására. A kezdeményezést nagy arányban támogathatja a németországi török lakosság; a németországi törökök az török államfő jogköreinek bővítését is jóval nagyobb arányban szavazták meg, mint a törökországi lakosság.

http://www.hidfo.ru/2017/05/nemetorszag-korlatozni-kezdi-az-import-kisebbseg-gyulekezesi-jogat/