Egy tizenöt kelet-európai országban végzett közvéleménykutatás során kiderült, hogy Kelet-Európában a lakosság túlnyomó többsége ellenzi a szíriai menekültek befogadását. Magyarország a migránsok befogadását leginkább ellenző országok közé tartozik.
A Gallup által publikált közvélemény-kutatásból kiderült, hogy azok a kelet-európai országok támogatják legkevésbé a bevándorlást, ahol a legkevesebb nem-európai bevándorló él. Magyarországon a lakosság 70, Macedóniában 66, Montenegróban 66 százaléka ellenzi a szíriai menekültek befogadását, miközben olyan balkáni országokban, ahol nagy arányban él muszlim lakosság, az emberek nagyobb arányban fogadják el a bevándorlást. Albánia és Koszovó ennek megfelelően inkább támogatta a menekültek befogadását, de ezekben az országokban is csak a lakosság 8 százaléka mondta azt, hogy mindenkit be kell engedni.
Görögországban, ahol jelenleg is több százezer szíriai menekültet szállásolnak el, a lakosság közel fele azt a véleményt képviselte, hogy bizonyos létszámú menekültet be kell engedni, de alaposan meg kellene válogatni, ki léphet át a határon.
A kutatás során kiderült, hogy a migráció megítélésében a vallási háttér is jelentős szerepet játszik. Az önmagát ateistának valló emberek 63%-a ellenzi a migránsok beengedését. Muszlimok esetében ez az arány 36 százalék, a keresztény lakosságnak pedig 54%-a ellenzi a tömeges bevándorlást. A kutatást 2016 április és júliusa közt végezték a kelet-európai országokban, országonként ezer fő megkérdezésével, 3,5-3,8 százalékos hibahatár mellett.

http://www.hidfo.ru/2017/05/a-kelet-europaiak-tobbsege-ellenzi-a-menekultek-befogadasat/A
lengyelek többsége ellenzi a muszlim menekültek befogadását

A lengyel lakosság többsége ellenzi, hogy a kormány muszlim országokból fogadjon be menekülteket, egy kedden nyilvánosságra jutott közvélemény-kutatás eredményei szerint.
A TVP hírügynökség beszámolójában az áll, hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint a lengyel lakosság 46%-a élesen ellenzi a muszlim menedékkérők befogadását. A megkérdezettek 27%-a az „inkább nem” választ adta a menedékkérelmek megadására vonatkozó kérdésre, így az eredmények szerint a lengyel társadalom közel háromnegyede inkább a migránsok befogadása ellen foglal állást.
A megkérdezés során mindössze a válaszadók 4%-a mondta azt, hogy egyértelműen befogadná a muszlim menedékkérőket, 19%-uk pedig az „inkább igen” választ adta.
A válaszadók négy százaléka nem nyilvánított véleményt ebben a kérdésben. A felmérést 1004 lengyel állampolgár megkérdezésével végezték reprezentatív mintán, három százalékos hibahatárral.
Az Európai Bizottság először 2015 szeptemberében szólította fel az Európai Unió tagállamait, hogy fogadjanak be összesen 160 ezer migránst az észak-afrikai és közel-keleti országokból, két év leforgása alatt. Az egy országra jutó kvótát a tagállamok mérete, lakosságszáma és gazdasági viszonyai alapján állapították meg.
Márciusban Beata Szydlo lengyel miniszterelnök egyértelművé tette; országa nem fogadja el, hogy ráerőltessék a migránsok elosztását, és egyúttal visszautasította a részvételt a migránsok áthelyezését célzó programban.

http://www.hidfo.ru/2017/05/a-lengyelek-tobbsege-ellenzi-a-muszlim-menekultek-befogadasat/