Az Európai Unió Oroszország ellen vívott szankcióháborúja több mint 4 milliárd euró veszteséget okozott az olasz gazdaságnak.
Az Északi Liga képviselője, Sergio Divina a Krím-félszigeten zajló éves Jaltai Nemzetközi Gazdasági Fórumon felszólalva azt mondta, Olaszország több mint 4 milliárd eurót veszített, mióta az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszország ellen. A szankciók bevezetésével az EU az európai érdekkel szemben cselekedett, amit különösen a keleti exportban érdekelt tagállamok éreztek meg.
„A szankciók fenntartása élesen szemben áll Európa érdekeivel. Különösen az olasz gazdaság érezte meg ennek hatását, ami megszenvedte a keleti exportpiac elveszítését. A szankciók bevezetése óta Olaszország több mint 4 milliárd eurót veszített. Máig szenvedünk a következményeitől.” – mondta.
A háromnapos fórum, melyen 40 országból több mint 1500 politikus, közgazdász, üzletember és befektető vesz részt, csütörtökön vette kezdetét. Divina elmondása szerint a Veneto régióból érkező üzleti delegáció is megérkezett a Krím-félszigetre, és az észak-olasz vállalatok határozott célja, hogy megkerüljék a blokádot, helyreállítsák jelenlétüket az orosz piacon. A politikus azt mondta, ez egy olyan találkozó, melynek eredményeként az olasz kormány is arra kényszerülhet, hogy felülvizsgálja állásfoglalását a szankciókkal kapcsolatban.
Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok 2014 óta több különböző gazdasági szankciót vezetett be Oroszországgal szemben. Ezekre az intézkedésekre válaszként Oroszország szintén kereskedelmi embargót vezetett be több európai ország termékeire vonatkozóan. Olaszországban a gazdaságilag fejlett északi tartományok és az ő pénzükön segélyezett déli régiók közt fokozta a szembenállást a szankcióháború; a Lombardia, Liguria és Veneto tartományok követelték, hogy a római kormány függessze fel az Oroszország elleni szankciókat. A veszteségek miatt az északi tartományok elszakadási törekvései is felerősödtek Olaszországban.

http://www.hidfo.ru/2017/04/nem-erte-meg-milliardokat-veszitett-olaszorszag-a-szankciok-miatt/



A
szankciók eltörlését követeli az Öt Csillag Mozgalom

Olaszország legnagyobb ellenzéki pártja az Oroszország elleni szankciók eltörlését követeli, és újra elérhetővé akarja tenni a keleti piacot az európai termékek számára.
Kedden nyilvánosságra hozta külpolitikai programját az Öt Csillag Mozgalom, ami mostanra Olaszország legnagyobb ellenzéki erőjévé nőtt. Eszerint követelni fogják az Oroszország elleni szankciók eltörlését, és törekednének az EU döntései miatt elveszített külpiacok visszaszerzésére.
A program szerint a párt együttműködne Oroszországgal az iraki, szíriai és líbiai válságok megoldásában, emellett az Európának egyre több gondot okozó nemzetközi terrorizmus elleni harc terén is fokoznák az együttműködést. A párt saját tagjai körében végzett kutatás alapján állította össze a programot. Mivel minden tagot megkérdeztek arról, mi legyen a párt külpolitikai álláspontja, így a párttagság abszolút többsége támogatja a fenti álláspontokat.
A dokumentum szerint Oroszország 142 milliós, stratégiai fontosságú piacot jelent az olasz termékek számára, emiatt Olaszország közvetítő szerepet kell betöltsön és a szankciók eltörlésére kell törekedjen.
A legutóbbi közvélemény-kutatások alapján a kormányzó Demokrata Párt a választók 26,8%-ának támogatását élvezi, ugyanakkor az Öt Csillag Mozgalom mostanra 32,3%-os támogatottsággal bír.

http://www.hidfo.ru/2017/04/a-szankciok-eltorleset-koveteli-az-ot-csillag-mozgalom/