A Soros-egyetem ügye nem pusztán egy egyetemről szól; egy a Russia Today által publikált írás szerint megkezdődött az ideológiai harc, ami a következő években uralni fogja az európai és amerikai közéletet. Ez a harc a Soros-féle ideológia végső vereségével végződik.
Bryan MacDonald véleménypublicisztikája hangsúlyozza: Soros György egy megosztó személyiség, akit Európa-szerte gyűlölnek a nacionalisták. Emiatt került egy ideológiai harc középpontjába az általa alapított egyetem, ahol a saját maga által kidolgozott ideológia mentén képzik ki a régió vezető politikusait, hogy ezek a személyek aztán a balliberális nézeteket ültessék át a gyakorlatba.
A szerző emlékeztet, hogy Soros egyeteme eredetileg Prágában kezdte meg működését, de a cseh kormány néhány év után kiűzte őket. Akkoriban a CEU-nak hivatalos meghatározása szerint is az volt a célja, hogy „regionális vezetők új alakulatait képezze ki, akik segítik a demokratikus átmenet előmozdítását a régió országaiban”. Ezt a meghatározást a 2000 környékén felváltotta a „demokrácia és emberi jogok képviselete”, és nem ok nélkül: a társadalomban eközben jobbra tolódás zajlott le, az emberek egyre inkább elutasítják a Soros-féle ideológiát.
MacDonald levezeti, hogy korábban Magyarországon még kormányzó erőt tudott alkotni a szocialisták és „szabad demokraták” szövetsége, de a gazdasági világválság előrehaladtával a két oldal állandó harcából a Fidesz került ki győztesen, a korrupció terjedésével kapcsolatos vádak pedig halálos sebet ejtettek a szocialista párton. Mostanra megkérdőjelezhetetlen, hogy a társadalom többsége támogatja a kormánypártokat a Soros György elleni harcban, és ebben az ideológiai vitában nem a külföldi milliárdos áll nyerésre, annak ellenére sem, hogy a régió számos vezető politikusa már az ő nézeteit képviseli.
„Az Európai Unióban gyakran felháborodást vált ki Magyarország bevándorlással kapcsolatos hozzáállása. Amikor Angela Merkel meghirdette Németország kapuinak megnyitását, Orbán kerítést épített a migránsok kizárása érdekében.” – mondta.
A szerző szerint Soros György mostanra olyan személlyé vált, aki végletesen megosztja az országot, a nacionalisták pedig Európa-szerte megvetik őt, emiatt nem kérdéses, hogy kinek a vereségével fog végződni az ideológiai harc, ami a következő években az európai és az amerikai közélet meghatározó törésvonalává válik.
(A publicisztika végén a RT feltünteti, hogy a megfogalmazottak nem a Russia Today nézeteit képviselik, hanem a szerző magánvéleménye.)

http://www.hidfo.ru/2017/04/magyarorszag-vereseget-mer-a-soros-ideologiara/