Nyilvánvaló, hogy az OLAF-jelentések sorában azokkal a korrupciós ügyekkel nem kíván foglalkozni a Fidesz, amelyek szorosan kötődnek hozzájuk. Többek között itt van az Országos Roma Önkormányzathoz köthető Híd a munka világába programja, vagy éppen Tiborcz István, Orbán Viktor vejének a cégei körül fellelhető szabálytalanságok. Ezen kívül az is figyelemreméltó, hogy míg Lázár korábban egy, a mostani ciklusban történt korrupciós ügy kapcsán megalapozatlannak nevezte az OLAF megállapításait, addig most persze a 4-es metró ügyében már komolyan kell venni az uniós szervezet minden állítását.
lazar-1.jpg

Az OLAF és a 4-es metró
Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az Európai Bizottság részét képezi, amelynek feladata az EU pénzügyi érdekeinek védelme, valamint a csalás, a korrupció és egyéb pénzügyi vonatkozású jogellenes tevékenységek elleni küzdelem, beleértve az európai intézményekben elkövetett súlyos hivatali mulasztásokat is. Az OLAF az uniós adófizetők pénzét védi, biztosítva, hogy ezen pénzeszközöket megfelelő módon költsék el, az EU maradéktalanul hozzájusson az őt megillető bevételekhez, az egyes országok szabályosan használják fel a támogatásokat. Az OLAF maga nem járhat el a tagországokban, csupán tájékoztatja az illetékes hatóságokat, és azok dönthetik el, hogy elrendelnek-e nyomozást, vagy sem.
2016 legvégén robbant a bomba, hogy az OLAF által feltárt 4-es metró körüli szabálytalanságok miatt az Európai Unió most 59 milliárd forintnyi korábbi támogatást követel vissza a hazánktól. Csalás, korrupció és EU-pénzek szabálytalan felhasználása szerepel az OLAF megállapításai között. Érintettként a fővárost, az Alstomot és Medgyessy Pétert nevezték meg. A kormány egyből kapcsolatba lépett az OLAF-fal: Varga Mihály nemzetgazdasági-, Trócsányi László igazságügyi miniszter, illetve Polt Péter legfőbb ügyész már egyeztetett is a korrupcióellenes szervezet vezetőjével.
Itt jön a kettős mérce
Azzal semmi baj sincsen, hogy a Fidesz komolyan véve az OLAF-jelentést, tiszta vizet kíván önteni a pohárba a 4-es metró ügyében. A probléma ott kezdődik, hogy a 4-es metró ügyén kívül jó pár OLAF-jelentés „porosodik” még a fiókban, amelyekhez „valami” miatt nem kívánnak nyúlni. Az Európai Csalás Elleni Hivatal 2008 és 2015 között 22 esetben javasolta a magyar hatóságoknak, hogy indítsanak vizsgálatot különféle, uniós támogatásokat érintő csalás gyanúja esetében. Ezek közül 18 alkalommal nem született semmilyen döntés, három esetben elutasították a vizsgálatot, és mindössze 1 alkalommal indult vizsgálat.
Az OLAF főigazgatója 2015 decemberében egy meglehetősen kemény üzenetet küldött a magyar hatóságoknak. Szerinte „Magyarországon vagy alacsony a korrupció, vagy nincs meg a készség, a képesség a hatóságoknál, hogy feltárják az ügyeket, mindenesetre azt látjuk a magyar adatok alapján, hogy messze az uniós átlag alatti a szabálytalanságokkal és csalásokkal kapcsolatos bejelentések aránya”. Majd hozzátette, hogy a korrupció nagyon magas politikai költséggel is jár, és sokkal jobb Magyarországnak, ha az állam tárja fel a korrupciót, mint ha ezt Brüsszel, vagy valaki más kívülről tenné.
Nyilvánvaló, hogy azokkal a korrupciós ügyekkel nem kíván foglalkozni a Fidesz, amely szorosan kötődik hozzájuk. A sajtóhoz már eljutott néhány más OLAF-jelentés tárgya, például:
1. Az Országos Roma Önkormányzat irányítása mellett zajlott Híd a munka világába program ügyében talált több szabálytalanságot az OLAF. A felzárkóztatási program még Farkas Flórián miniszterelnöki biztos ORÖ-elnöksége idején indult. Információk szerint a szervezetnél az európai uniós pénzügyi források szabálytalan felhasználása feltételezhető vagy bizonyítható.
2. Az OLAF vizsgálatot folytatott és több problémás elemet talált az Elios Innovatív Energetikai Zrt. által megvalósított egyes projektekkel kapcsolatban. A cégnek a vezetője sokáig Tiborcz István, Orbán Viktor veje volt. (részletek projektről itt olvasható)
3. Fennáll a gyanú, hogy a magyar ellenőrök megcsapolták a közbeszerzések szabályosságának kontrolljára adott uniós pénzeket – állítja az OLAF. Az uniós forrásokat menedzselő csúcsszervnek, az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek dolgozó tanácsadó konzorcium alvállalkozói körében az OLAF fiktív számlákra, készpénzes kifizetésekre bukkant. Az uniós szervezet bűnlajstromában az adócsalás mellett hűtlen kezelés, vesztegetés, csődbűncselekmény, magánokirat-hamisítás, vesztegetés és passzív korrupció is szerepel.
4. A Miniszterelnökség egyik vezető munkatársával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egykori vezetőjével kapcsolatban tárt fel bizonyítható összeférhetetlenséget az OLAF. Lázár elismerte, hogy megkapták az anyagot, azonban a benne foglalt megállapításokat nem fogadta el, és fel is vették a kapcsolatot az OLAF-fal ebben az ügyben.
5. Szabálytalanságokra, illetve csalásokra vonatkozó állítások miatt vizsgálatot folytatott a Budapest Szíve belvárosi felújítási projekt közbeszerzési eljárásaival kapcsolatban az OLAF. Annyi tudható, az uniós szervezet a magyar ügyészséget is megkereste, arra kérve a vádhatóságot, fontolja meg, tesz-e lépéseket az ügyben. A kormány szembement az OLAF-fal, sőt Lázár János egyenesen megalapozatlannak nevezte az OLAF megállapításait.
Itt kell megállni egy pillanatra: Ha Lázár János egy, a mostani ciklusban történt ügy kapcsán megalapozatlannak nevezte az OLAF megállapításait, akkor a 4-es metró esetében miért szent írás minden, amit az uniós szervezet állít? Óriási a kettős mérce…
olaf.jpg
Mi lesz a többi üggyel és a bűnösökkel?
Még 2016 októberében értesült arról az ATV, hogy Magyarországra gyakorlatilag rászállt az OLAF, ugyanis egy külön csoportot hoztak létre annak érdekében, hogy még jobban kivizsgálják a magyarországi projektek gyanús pénzköltéseit. Ez a lépés talán annak köszönthető, hogy bár a magyar ellenőrzési szerveknek lenne elsődlegesen a feladata, hogy tételesen ellenőrizzék a hazai projekteket, de Nagy Gabriella, a Transparency International (TI) közpénzügyi programjainak vezetője szerint a magyar ellenőrzési szervek nem érdekeltek ebben. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megszüntetése óta ugyanis egyetlen minisztériumhoz kerültek az irányító hatóságok, amelynek köszönthetően most már évek óta egy vezetés alatt dolgoznak azok, akik kiírják és odaítélik a pályázatokat, és azok, akik ellenőrzik.
A német Der Spiegel című hírmagazin az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által készített jelentéssel kapcsolatban közölt cikket szombaton megjelent számában. A megítélésük szerint még a 4-es metró esetében is „kevéssé valószínű, hogy Magyarországon valaha is felelősségre vonják a vélelmezett kenőpénzek kedvezményezettjeit”, az eljárásokat rendszerint egy idő után leállítják, hiszen „mindenki túl sokat tud a másikról”, és „Orbán is óvakodik a nagy, nyilvános perektől”.
Az is sokatmondó, hogy Orbán az Európai Uniót érintő bűncselekmények feltárására hivatott európai ügyészség felállítása ellen is harcol. Az uniós külügyminiszterek a héten úgy döntöttek, hogy egyelőre a 28 közül 17 tagállam részvételével hozzák létre az intézményt. „Nem meglepetés, hogy Magyarország nincs köztük” – írta a Der Spiegel szerzője.

TényTár

DEMSZKY ELMEGY A KIHALLGATÁSRA VAGY NEM?
Amióta kibuggyant az OLAF jelentés a rablócsalókról, azonnal pánikba estek a vezető tettesek. Az egész ügy legizgalmasabb része Dobrev Klára lesz, aki Gyurcsány Csótány felesége, mert valamilyen pénzosztó bizottságban szerepelt, annak idején. Mivel Demszky Mao közel húsz évig volt főpolgármester, ezért túl sokat tud. De ha csak azon idő alatt lett volna polgármster, amikor a 4-es metró szervezése folyt, akkor is ő lenne a főfelelős az egész ügyért, hiszen minden szerződésről, minden fontos iratról nemcsak tudott, de ezeken az aláírása is szerepelt. Akik nem tudnák, hogy miért szerepel a Mao név nála, az azért van, mert így nevezték őt abban az ifjú korában, amikor még KISZ (kommunista!) vezetőként Mao-ista volt, ugyanis ilyenek is voltak akkoriban, meg Trockisták és hasonlók. Demszky nyaka körül szorul a hurok, ugyanis ő tisztában volt vele, hogyha ez az EU jelentés kiderül, akkor az ő neve fog a legtöbbször szerepelni. S ez így is lett, pedig még alig kezdődött az ügy fölgöngyölítése. Demszky akkor követte el az első hibát, amikor „sztárügyvédet” fogadott, aki rögtön egy igen ostoba közleményt adott ki, miszerint Demszkynek sem jogi, sem politikai, sem erkölcsi felelőssége nincs ebben a hatalmas csalásban. Ez a nyilatkozat annyira fölbőszítette a sajtó egy részét, hogy ezzel Demszky alatt vágta a fát. Demszky pánika esett. Úgy gondolta legjobb védekezés a támadás és ezért fellépett a liberós klubban, ahol előadta, hogy ő semmiért sem felelős. Ez olaj volt a tűzre. Most meghívót kapott Csótánnyal együtt a parlamenti bizottság elé, hogy ott vallja be nézeteit, hogy mit tud és mit nem? Elmondhatja azt a változatot is, hogy miért nem felelős az ügyben. Ha Demszkynek egy csöpp esze lett volna, hallgatnia kellett volna, nem védekezni hamis módon, a nagy nyilvánosság előtt. Ugyanis, ha valakinek tényleg semmi köze nem volt ehhez a csaláshoz, akkor nyugodt lelkiismerettel mehetett volna a vallatókhoz. De az ő esetében az a baj, hogy olyan magas beosztásban volt, hogy neki minden szerződésről és azok részleteiről tudni kellett. Arról nem is beszélve, hogy az ügyészség 2009-2011 között már nyomozott a 4-es metró csalások miatt, de akkor ez elhalt. Miért? Mert Demszky és bandája akkor még olyan erős hatalmi tényező volt, hogy nem jöhettek elő a vádakkal. Ha az EU csalás elleni szervezete nem hozta volna nyilvánosságra ezt az ügyet, akkor Demszkyt és bandáját soha nem vették volna elő. De miért vette elő az EU szervezete ezt azt ügyet? Azért, mert Magyarország amúgy is fekete bárány és lehet valami büntetési pénzecskét tőlünk bevasalni. De ennél fontosabb volt a két nagy nyugati cég csalása, amit nyugaton már nagyon jól ismertek. Nagy gondban lehet most Demszky Mao. Mit fognak neki tanácsolni a bérencei? Elmenjen vallani a bizottsága vagy ne? Ha nem megy el, akkor magára tereli újból a gyanút. Ha elmegy, akkor meg be kell tanulnia a hosszú szöveget, hogy miket hazudozzon. De, ha olyan kérdéseket szegeznek neki, amit nem tud kikerülni, akkor megint lebukik a nagy nyilvánosság előtt. Esetleg az orra elé dugják majd az aláírásait.
http://amagyaroldal.hu/hirek/content/demszky-mao-lebuktatta-saj%C3%A1t-mag%C3%A1t