James Mattis amerikai védelmi miniszter európai körútjának megkezdése alkalmából kijelentette; Trump nemzetbiztonsági tanácsadójának lemondása nem gyakorol semmilyen hatást a NATO védelmi minisztereivel tervezett találkozókra.
Mike Flynn, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt követően mondott le, hogy a sajtó elkezdett információkat nyilvánosságra hozni, miszerint Flynn találkozott az orosz nagykövettel, és szorgalmazta, hogy az oroszok ne reagálják túl az Obama-rezsim által hozott szankciókat, mert Trump hozzáállása alapvetően más lesz Oroszország vonatkozásában.
Flynn az után jelentette be lemondását, hogy a sajtó olyan információkat kezdett közölni, miszerint félrevezette az elnököt az orosz nagykövettel folytatott megbeszélések tartalmáról.
Miután a Trump politikai ellenfelei kezében lévő sajtó rákényszerítette Flynnt a lemondásra, Mattisra is elkezdtek nyomást gyakorolni, miszerint el kellene halassza európai körútját. A demokraták azt akarják elérni, hogy fennmaradjon a NATO-n belüli korábbi erőegyensúly – attól tartanak, hogy az Mattis tárgyalássorozatával alapvetően megváltozhat.
A védelmi miniszter azonban egyértelműen kijelentette; Flynn lemondatása minden korábbi lejárató kampányt alulmúl, de ez semmilyen tekintetben nem befolyásolja a NATO-val kapcsolatos tárgyalássorozatot, amiért ő megkezdte európai körútját.
Mattis február 17-19-én részt vesz a Müncheni Biztonsági Konferencián, ahol a világ számos országának védelmi miniszterei tartanak találkozókat. A védelmi miniszter szerint az USA NATO-szerepvállalásának fókuszpontjába az Iszlám Állam elleni harcot fogják helyezni. Ez élesen szemben áll a demokraták nézeteivel, akik Oroszországot tartották a NATO elsődleges ellenségének.

http://www.hidfo.ru/2017/02/mattis-flynn-lemondasa-nem-befolyasolja-a-pentagon-munkajat/