A német hírszerző szervek nem tudtak semmilyen bizonyítékkal előállni arra vonatkozóan, hogy Oroszország dezinformációs kampányt folytatna a német szövetségi kormány ellen.
A német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal több mint egy éven át folytatott közös nyomozást, de ezt követően nem tudtak előállni semmilyen bizonyítékkal arra vonatkozóan, hogy Oroszország dezinformációs kampányt folytatna a német szövetségi kormány ellen.
A Süddeutsche Zeitung szerint a hírszerző szervek eredetileg legalább részben nyilvánosságra akarták hozni a nyomozás eredményeit, de bizonyítékok hiányában végül egyáltalán nem közölnek jelentést a nyomozásról.
A kancellária azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy bizonyítani kell egy ilyen dezinformációs kampány létezését, ezért arra kéri a hírszerző szerveket, hogy folytassák tovább az ügy kivizsgálását.
2016 decemberében Hans-Georg Maassen, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője azzal vádolta Moszkvát, hogy kibertámadásokkal és propagandával próbálja destabilizálni Németországot a 2017-es választások előtt.
Érdemes megemlíteni, hogy 2013-ban a WikiLeaks titkosított információkat szivárogtatott ki arra vonatkozóan, hogy az amerikai NSA lehallgatta a kancellárt és a minisztereket. Az akkori amerikai külügyminiszter, John Kerry relativizálással próbálta enyhíteni a botrányt, és azt mondta, saját nemzetbiztonsága érdekében minden ország folytat különféle hírszerző tevékenységet más országokban.
Miközben Moszkva ellen nem tudtak bizonyítékkal előállni és ennek ellenére folytatnak hivatali szinten vádaskodást, az amerikai kémtevékenység esetében annak bizonyított volta ellenére sem vádolták az Egyesült Államokat azzal, hogy beavatkozna Németország politikai életébe.

http://www.hidfo.ru/2017/02/nemet-hirszerzes-nincs-bizonyitek-orosz-dezinformacios-kampanyra/