Decemberben egy ukrán milliárdos figyelemre méltó publicisztikája jelent meg a Wall Street Journal hasábjain, melyben a szerző kifejti, hogyan tudná Ukrajna megoldani az Oroszországgal fennálló konfliktust. A megoldás egyszerű: Kijev helyre kell állítsa függetlenségét a NATO-val szemben – le kell mondania a NATO-tagságról és a Krím-félszigettel szembeni területi követeléseiről.
Viktor Pincsuk publicisztikáját december 29-én jelentette meg a Wall Street Journal. A milliárdos ebben kifejtette, hogy a Trump-kormányzat valószínűleg megpróbálja majd kompromisszumos úton kezelni az Ukrajnában előállt helyzetet annak érdekében, hogy jobb kapcsolatokat alakíthasson ki Oroszországgal. Pincsuk szerint a kijevi vezetés készen kell álljon a kompromisszumok megkötésére az ország keleti részében zajló polgárháború lezárása érdekében. Szerinte az ukrán hatóságok el kell ismerjék a helyi hatóságok által kiírt választásokat, és be kell tartsák a minszki egyezmény részeként tett vállalásaikat. Oroszország részéről ugyanezt várja el az ukrán oligarcha.
Ukrajna 2014 áprilisa óta folytat hadmozdulatokat azokon a területeken, melyek lakossága 2014 februárjában nem ismerte el a nem-demokratikus úton hatalomra jutó kijevi kormányt, ehelyett döntést hozott az elszakadásról. A Krím-félsziget 2014 márciusban tartott népszavazást az Ukrajnától elszakadásról, és 96%-nyi igen szavazattal döntött arról, hogy csatlakozik az Oroszországi Föderációhoz. Ez a szavazati arány nagyjából megfeleltethető a területen élő orosz lakosság arányának.
Az ukrán milliárdos a konfliktus rendezése érdekében számos javaslatot tett. Többek között Ukrajna fel kell mondjon minden olyan megállapodást, ami az EU-csatlakozás irányába jelentett előrelépést. A NATO-tagság vonatkozásában azt mondta, a kijevi vezetők el kell fogadják, hogy Ukrajna rövid- és középtávon nem csatlakozhat a szervezethez, ehelyett a függetlenséget kell válassza. Az oligarcha emellett azt mondta, Ukrajna az Oroszország elleni szankciók feloldását is el kell fogadja, ha az a béke helyreállítását elősegíti, és segíti az ország területi egységének megőrzését.
Pincsuk elgondolása nem tartalmazott olyan elemeket, mely radikálisan eltérne a ma regnáló hatalmi elit által képviselt nézetektől. Nem mondta, hogy Ukrajna el kellene ismerje a Krím-félszigetet Oroszország részeként, emellett fenntartja, hogy szerinte Oroszország okolható a délkeleti megyékben a feszültség szításáért. Ennek ellenére,  a milliárdos kijelentései az ukrán médiában és politikai körökben is felháborodáshoz vezettek. Porosenko szinte azonnali reakciót adott, és a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy Ukrajna soha nem fogja feladni az „orosz agresszió” elleni harcot. Pincsukot végül felszólította, hogy kérjen bocsánatot a publicisztika megjelentetése miatt.

http://www.hidfo.ru/2017/01/ukrajna-ilyen-modon-szabadulhat-a-polgarhaborus-helyzettol/