Máig nem tudni, milyen helyzetben lesznek azok az uniós állampolgárok, akik a brit kilépés után akarnak az Európai Unióból beutazni az Egyesült Királyságba. Egy brit agytröszt szerint a kilépési tárgyalásoktól függ a – főként – kelet-európai bevándorlók helyzete.
A British Future nevezetű agytröszt hétfői jelentése szerint egyelőre nem ismert, és a kilépési tárgyalásoktól függően fog alakulni azoknak az európai bevándorlóknak a helyzete, akik a Lisszaboni Szerződés 50. cikkének életbe léptetése után érkeznek az Egyesült Királyságba.
„Miután az 50. cikket aktiválják, az uniós állampolgárok továbbra is beutazhatnak az Egyesült Királyságba, ameddig ki nem lépünk az EU-ból – de a Brexit utáni státuszuk attól függ, a jövőben milyen megállapodások születnek a kilépési tárgyalásokon.”
A 36 különböző szervezet szakértőire alapozott sajtóközlemény felszólította a brit hatóságokat, hogy garantálja azoknak az uniós állampolgároknak a jogait, akik már az Egyesült Királyság területén élnek.
A szervezet arra kéri a kormányt, hogy nyilvánosan vállaljon kötelezettséget az országban élő mintegy 2,8 millió uniós állampolgár tartózkodási jogának megadására, és biztosítson nekik állandó tartózkodást ugyanazokkal az egészségügyi, szociális és oktatási jogokkal, melyekkel a brit állampolgárok is rendelkeznek.
A British Future egyben a tartózkodási jog megadásának procedúráját is jelentősen egyszerűsítené, mert a jelenlegi feltételek mellett 150 évig tartana, ha a hatóságok meg akarnák adni a tartózkodási jogot minden uniós állampolgárnak, aki a jelenleg az Egyesült Királyság területén él.

http://www.hidfo.ru/2016/12/egyelore-nem-tudni-el-kell-e-koltoznie-28-millio-unios-allampolgarnak/