cavosoglu
Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter azzal fenyegeti az Európai Uniót, hogy semmissé nyilvánítják a migrációs egyezményt, ha az EU év végéig nem ad teljes vízummentességet a török állampolgároknak.
Törökország korábban már kétszer fogalmazott meg hasonló fenyegetést, egyszer júliust, majd októbert jelölve meg határidőnek. Mindkét időpontot túlhaladták anélkül, hogy Törökország megkapta volna a vízummentességet, bár korábban nem csak az egyezményből kivonulást helyezték kilátásba, hanem maga a török államfő is szó szerint mondta, hogy migránsokkal árasztják el az Európai Uniót.
Cavosoglu november 3-án a svájci Neue Zürcher Zeitungnak nyilatkozott, és azt mondta, “elfogy a türelmük”, ha több hónapnyi tárgyalás után sem születik megállapodás a vízummentességről. “Ha ez nem történik meg, felfüggesztjük az Európai Unióval ezen a téren folytatatott együttműködést” – mondta, a migránsok átvételét és befogadását szabályozó egyezménnyel kapcsolatban.
Márciusban a brüsszeli és a török vezetők abban állapodtak meg, hogy az Európai Unió legálisan befogad egy menekültet minden olyan migránsért cserébe, aki sikeresen átszökik a schengeni övezet határain. Az Európai Unió emellé hárommilliárd eurót is ígért Törökországnak. Ez az ígéret azonban a tagállamok lakosságának megkérdezése nélkül született, annak ellenére, hogy a tagállamok adóbevételeiből adnák össze a Törökországnak szánt összeget.

http://www.hidfo.ru/2016/11/torokorszag-ujabb-hataridot-szabott-az-eu-nak/



Luxemburg támogatja a terrorizmust

Luxemburg nem támogatja a török kormányt az “ellenzék felszámolásában”, emiatt Törökország külügyminisztériuma azzal vádolja Luxemburgot, hogy támogatja a terrorizmust.
Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere hétfőn egy interjú során azt mondta, az Európai Unió fel kellene használja a Törökország és Európa közti szoros gazdasági kapcsolatokat, hogy eltántorítsa a török hatóságokat az ellenzéki politikusok és újságírók letartóztatásától.
Asselborn “náci gyakorlatnak” nevezte, hogy a török hatóságok letartóztattak több tízezer embert egy államellenes puccskísérlettel összefüggésben.
Törökország külügymisztériuma válaszul egy közleményt adott ki, melyben kijelenti, hogy elítélik Asselborn közleményét, és Luxemburg a terrorizmus egyik elsődleges európai támogatója.
A közlemény szerint a luxemburgi külügyminiszter a Deutschlandfunk-nak adott interjú során nem a török kormány, hanem Törökország ellen intézett támadást – ráadásul “egy olyan ország külügyminisztereként, ami aktívan hozzájárul a terrorizmus globális terjedéséhez”.
A török külügyminisztérium közleménye emellett kijelenti, hogy továbbra is minden országtól elvárják a július 16-án történt puccskísérlet elítélését. Ezt eddig számos nyugati ország nem tette meg.
http://www.hidfo.ru/2016/11/luxemburg-tamogatja-a-terrorizmust/