Újabb NATO-hadgyakorlat kezdődik közvetlen Oroszország határán. A NATO és Grúzia november 10. és 20. közt tartja első közös, többnemzetiségű, dandár szintű hadgyakorlatát a főváros mellett épült NATO-központban.
A gyakorlat célja a grúziai fegyveres erők és a NATO-erők interoperabilitásának tesztelése. A hadgyakorlaton az amerikai hadseregen kívül 13 NATO-tagállam és két partnerország vesz részt.
Grúzia mellett Törökország, Lettország, Litvánia, Észtország, Hollandia, Románia, Magyarország, Bulgária, Belgium, Szlovénia, az Egyesült Királyság, Ukrajna és Macedónia fegyveresei folytatnak különféle gyakorlatokat Oroszország grúziai határa mentén.


http://www.hidfo.ru/2016/11/nato-hadgyakorlat-kezdodik-gruziaban/Ukrajnában is megbukott a volt grúziai államfő

mihail-szaakasvili-hidfo-ru
Petro Porosenko ukrán elnök aláírta a rendeletet, amely meneszti Mihail Szaakasvilit Odessza kormányzói posztjáról.
Az elnöki hivatal weboldala szerint Petro Porosenko ukrán államfő aláírta a rendeletet, ami meneszti Odessza kormányzói posztjáról Mihail Szaakasvili volt grúziai államfőt.
Hétfőn Szaakasvili azt mondta, ő hozta meg ezt a döntést, mert az ukrán hatóságok nem hajlandók harcolni a korrupció ellen. Szaakasvili emellett azzal vádolta az ukrán elnököt, hogy szervezett bűnözői csoportokat támogat.
Szaakasvili azt követően kapott ukrán állampolgárságot, hogy saját hazájában megbukott. 2004 és 2013 közt volt Grúzia elnöke, bukását követően pedig azonnal az Amerikai Egyesült Államokba menekült, és azóta idegen országokban tölt be különböző pozíciókat egy az euro-atlanti integrációt erőltető nemzetközi csoport megbízásából.
Szaakasvilit 2014-ben azzal vádolták a grúziai hatóságok, hogy elnöksége alatt elsikkasztotta az állami vagyon egy részét. A bukott atlantista államfő még az előtt az Egyesült Államokba menekült, hogy Grúziában megkezdték ellene a büntetőeljárást. A kijevi atlantista puccsot követően Szaakasvili egy George Soros által javasolt tanácsadói gárda részeként érkezett Ukrajnába, majd ukrán állampolgárságot kapott, és kinevezték Odessza kormányzójának.

http://www.hidfo.ru/2016/11/ukrajnaban-is-megbukott-a-volt-gruziai-allamfo/