Szlovákia rendőröket küldött Szerbia Macedóniával közös határára, hogy segítsenek az országhatár megvédésében, és megakadályozzák az illegális bevándorlók bejutását.
Robert Kalinak szlovák belügyminiszter elmondása szerint ez egy határozott állásfoglalás Szlovákia részéről arra vonatkozóan, hogy az Európai Unió közös erővel kell fellépjen a bevándorlás ellen. A miniszter emellett azt mondta, ezzel példát akarnak mutatni, hogy tudják az európai országok hatékonyan megvédeni a schengeni övezet külső határait.
Kalinak emlékeztetett, hogy 2016 kezdete óta 300 szlovák rendőr vett részt az EU külső határainak védelmében. Európába a legtöbb migráns Olaszország és Görögország határain át érkezik, ám ezek az országok átengedik a bevándorlók tömegeit, hatóságaik maguk is elősegítik a migránsok Európába juttatását.
Idén eddig mintegy 300000 migráns érkezett Európába, ami jelentős csökkenés a tavalyi adatokhoz képest. A részleges siker annak köszönhető, hogy a keleti tagállamok közös erővel kezdték védeni a balkáni útvonalon húzódó határszakaszokat.


http://www.hidfo.ru/2016/10/szlovak-rendorok-orzik-szerbia-hatarait/