Negyven, Lengyelországból érkező zsoldos, és a Jobb Szektor mintegy száz tagja jelent meg a Donyecki Népi Köztársaság határától alig négy kilométerre.
Eduard Baszurin, a Donyecki Népi Köztársasági védelmi minisztériumának szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón hírszerzési forrásokra hivatkozva közölte, hogy a külföldi zsoldosok a helyi lakosok tiltakozása ellenére otthonokat, családi házakat foglaltak el menedékként, és egyre több ilyen jelentés érkezik a frontvonaltól néhány kilométerre elhelyezkedő településekről. A szóvivő szerint a lengyel katonákkal a Jobb Szektor tagjai is elkezdtek megjelenni a környéken, és az ukrán fegyveres erők nehéztüzérséget hoztak a frontvonalra Gorlovka és néhány környező település közelében.
A múlt hét folyamán a szóvivő egy hasonló sajtótájékoztató alkalmából arról számolt be, hogy hírszerzési információk alapján nyolc francia és olasz katonát láttak Kramatorszkban, a kijevi fegyveres erők által ellenőrzés alatt tartott repülőtéren.
Október 15-én a Luganszki Népi Köztársaság határán is külföldi zsoldosok érkezéséről számoltak be. Akkor amerikai, kanadai, lengyel katonákat és a balti országokból érkezett fegyveresek jelenlétét észlelték, akik három tábort alakítottak ki ukrán ellenőrzés alatt álló falvak közelében.
Október 12-én az ukrán hadsereg offenzívát indított Mariupol közelében, és az összecsapás során 15 külföldi fegyveres veszítette életét. A külföldi zsoldosok jelenlétét azonban nem csak a donyecki vezetők állítják, hanem az EBESZ is megerősítette: a múlt hónap végén az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelő missziója grúziai zsoldosok jelenlétéről számolt be Luganszk területén.
Az ukrán válság békés rendezését garantáló minszki egyezmény szerint minden külföldi fegyveres el kell hagyja Ukrajna területét. Ennek ellenére tucatnyi NATO-ország fegyveresei állomásoznak Ukrajnában, részben hadgyakorlatokra hivatkozva, részben magán katonai vállalatok alkalmazásában.

http://www.hidfo.ru/2016/10/lengyel-zsoldosok-erkeztek-az-ukran-frontra/