Észtország, Lettország, Litvánia és Németország külügyminiszterei kedden megállapodtak a védelmi együttműködés fokozásáról, amit közös minisztériumi közleménnyel hoztak nyilvánosságra.
A nap folyamán Frank-Walter Steinmeier a balti országok külügyminisztereivel találkozott Rigában, ahol számos új együttműködési forma lehetősége, valamint az Európát érintő fő biztonsági kihívások kerültek megvitatásra. A német fél ajánlása szerint Németország adja meg a kereteit annak a kiterjesztett katonai jelenlétnek, melynek kapcsán a NATO varsói csúcstalálkozóján született döntés. A balti országokba küldött többnemzetiségű zászlóaljak az orosz veszélyre hivatkozva kezdik meg tevékenységüket, ám minőségi különbséget jelent, hogy a németek elképzelése szerint az orosz határra küldött NATO-alakulatok egyik vezető erejét nem az amerikai, hanem a német hadsereg adná. A balti országok vezetői a keddi találkozón elfogadták ezt a koncepciót, a közös közlemény szerint a többnemzetiségű zászlóaljak jelenléte “hozzájárul a térség stabilitásához”.
A július 8-i, varsói csúcstalálkozón hozott döntés értelmében a NATO rotációs alapon épít ki állandó katonai jelenlétet Kelet-Európában. A Lengyelországban állomásozó NATO-erők amerikai irányítás alatt működnek, míg Észtországban a britek, Lettországban Kanada, Litvániában pedig a németek vezetik az oda küldött NATO-erőket.

http://www.hidfo.ru/2016/09/nemetorszag-fokozza-katonai-egyuttmukodeset-a-balti-orszagokkal/