A francia-német kezdeményezésre szerveződő európai védelmi unió törekszik majd arra, hogy ne párhuzamos struktúraként lássa el a NATO funkcióit. Ehelyett inkább átveszi majd a NATO feladatköreit, ami lehetővé teszi, hogy az európai országok ne legyenek ráutalva az amerikai fegyverek felvásárlására.
Vasárnap a német és francia sajtó is arról számolt be, hogy a két ország védelmi miniszterei javasolták az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az EU kollektív védelme felépítésének megkezdését, ami első lépésként egy közös parancsnoki központ felállítását, és a tengerentúli missziókban való részvétel fokozását jelenti. A Le Figaro francia lap szerint a britek korábban megakadályoztak minden olyan kezdeményezést, ami a NATO-val szemben új alternatíva megjelenését tette volna lehetővé – ez az akadály azonban a britek kilépésével elhárult, így Európa egy közös védelmi erőt kezd építeni, amely külső védelmi és határvédelmi feladatokat egyaránt elláthat.
Az orosz Izvesztyija napilap az Európai Néppárt Biztonsági és Védelmi albizottságát kérdezte a kezdeményezésről, melyre azt a választ kapták, hogy ez egyértelműen az európai integráció katonai alapokra helyezését jelenti; a jövőben az Európai Unió nem pusztán gazdasági és politikai, hanem katonai unióként is funkcionálna. A lap szerint a kezdeményezés célja, hogy
kiszorítsa az amerikai cégeket az európai védelmi iparból, ehelyett az európai országok európai fegyverekkel szereljék fel az európai fegyveres erőket.
A kezdeményezés részeként az Európai Unió első körben kiterjesztené a tanker/üzemanyag-utántöltő repülőgépek, a műholdas rendszerek, a kiberbiztonsági rendszerek és a közös európai fejlesztésű drónok gyártását, emellett közös uniós költségvetés jönne létre a katonai fejlesztések vonatkozásában.
A lap szerint az Európai Védelmi Ügynökség törekszik majd arra, hogy elkerülje a NATO feladatköreinek fölösleges duplikálását, ehelyett az európai védelmi unió fokozatosan át fogja venni a NATO feladatköreit, amikor erre adottak a feltételek. Az Izvesztyija szerint ez a változás elsősorban azt jelenti, hogy az európai országok egyre kevesebb amerikai fegyvert fognak vásárolni; ehelyett európai gyártású rendszerekkel fogják ellátni az európai védelmi erőket. A Die Welt német lap egy másik elemzésében pedig azt írja, hogy bár az Amerikai Egyesült Államok mindent megtesz annak érdekében, hogy hosszú távon a globális színteret meghatározó erő maradjon, Európát nem tudja – és nem is akarja – egy külső hatalom megvédeni saját gyengeségétől, emiatt időszerűvé vált a közös uniós haderő felépítése.


http://www.hidfo.ru/2016/09/kiszoritanak-europabol-az-amerikai-fegyveripart/