marin-kobler-hidfo-ru
Nemzetközi és helyi megfigyelők egyaránt jelen kell legyenek Líbiában, hogy támogassák az ország stabilizálását – mondta Marin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja.
Kobler az ENSZ keddi sajtótájékoztatóján annak szükségességéről beszélt, hogy nemzetközi és helyi megfigyelők egyaránt jelen legyenek a Líbiában zajló politikai folyamatban. Elmondása szerint a nemzetközi szervek, az Arab Liga, az ENSZ képviselete mellett líbiai megfigyelők kell ellenőrizzék a folyamatokat, hiszen csakis ezáltal lehet stabilitást vinni az országba.
Kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának Líbiával kapcsolatban tartott találkozóján Kobler ismertette a legújabb fejleményeket; a líbiai helyzet tovább súlyosbodott, miután a Halifa Haftar tábornokhoz hű fegyveres erők ellenőrzésük alá vonták az ország olajkészletének nagy részét. Kobler a tájékoztatót követően annak fontosságáról beszélt, hogy a nemzetközi erők egy egységes katonai struktúrát kell létrehozzanak Líbiában.
Líbiában azóta polgárháborús állapotok uralkodnak, mióta 2011 nyarán a NATO-országok megdöntötték Moammer Kadhafi rendszerét. Kadhafi meggyilkolását követően az ország egymással harcban álló fegyveres csoportok anarchiájába süllyedt. Az utóbbi évek során két rivális kormány látszott megerősödni, melyeket különböző nemzetközi erők támogatnak.

http://www.hidfo.ru/2016/09/ensz-megbizott-egyseges-katonai-strukturat-kell-letrehozni-libiaban/