Az Európai Bizottság a brit népszavazás miatt felállított egy külön munkacsoportot, melynek fő feladata, hogy előkészítse és lefolytassa a tárgyalásokat a kilépő tagállammal. A britek után más országok is akarnak hasonló népszavazást tartani.
Az Európai Bizottság szerdán felállította az “50. cikkely munkacsoportot” – a Michel Barnier által vezetett testület feladata az lesz, hogy a Lisszaboni Szerződés mentén lefolytassa a brit delegációval a kilépési tárgyalásokat, melyek az Egyesült Királyság Európai Uniótól való elszakadásában végződnek.
A britek június 23-án tartottak népszavazást az uniós tagságról, melynek végső eredményei szerint a választók 51,9%-a, mintegy 17,4 millió ember döntött az Európai Unióból való kilépésről.
A britek kilépésével Európa második legnagyobb, és a világ ötödik legnagyobb gazdasága távozik az EU-ból. A júniusi népszavazást követően más uniós tagállamok pártvezetői is kilátásba helyezték, hogy népszavazással döntenének az uniós tagságról. Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője egyértelművé tette, hogy amennyiben megnyeri az elnökválasztást, a franciák is referendummal dönthetnek arról, hogy akarják-e még az EU-tagságot.


http://www.hidfo.ru/2016/09/az-europai-bizottsag-felkeszul-a-tagallamok-kilepesere/