alekszisz-ciprasz-hidfo-ru
Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök azt állítja, hogy a görög gazdaság elkezdett növekedni, és javul a gazdaság teljesítménye. Szombaton adócsökkentést helyezett kilátásba.
“A GDP 0,2 százalékkal növekedett a második negyedévben az első negyedévhez képest, és minden értékelés szerint 2016 második negyedévében már pozitív növekedési rátát láthatunk.” – mondta.
Görögország gazdasága azt követően kezd növekedési pályára állni, hogy az utóbbi évek során 40%-kal csökkent a GDP, mígnem az 1975-ös szintre esett. A föld alól kellett felhozni a görög gazdaságot, de Ciprasz szerint most elkezdték visszanyerni a befektetők bizalmát. Az ország erre vonatkozó mutatói is növekedtek az utóbbi 12 hónap során. Legmagasabban augusztusban volt a befektetési bizalomindex mutatója, ekkor 92,5 ponton állt. A görög turizmus szintén megújulásnak indult, idén a turisták száma nagy mértékben felülmúlhatja a tavalyi 26,1 milliós szintet. Ledobta hanyatló köntösét az ország, a kormányfő szerint ma már újra növekedéssel számolhatnak; Ciprasz szombaton bejelentette;
az utóbbi két negyedév eredményei lehetővé teszik, hogy a kormány nemsokára adócsökkentést kezdjen.
A görög gazdaság válsága évek óta húzódik. A 2008-as globális pénzügyi válságot követően az ország adósságai megsokszorozódtak, majd tavaly nyáron a nemzetközi hitelezőkkel aláírtak egy újabb megállapodást a harmadik mentőcsomagról, több mint 86 milliárd euró értékben. A Ciprasz-kormány a hitelezők minden feltételét elfogadta, és keresztülvitte az elvárt reformokat, ennek hatására a szakértők 2017-re már növekedéssel számolnak.

http://www.hidfo.ru/2016/09/ciprasz-a-reformok-utan-adocsokkentes-johet/