Miután a britek kilépnek az Európai Unióból, Franciaország és Németország akar vezető szerepet betölteni az EU védelmi politikájában, az európai országok közti katonai együttműködés szorosabbra vonásával.
A német Süddeutsche Zeitung jelentése szerint a két ország által javasolt reformok közt elsősorban egy közös európai hadsereg létrehozása szerepel. A következő uniós csúcstalálkozó előkészületeként egy “közös, állandó EU katonai parancsnokság” felállítását javasolták a tagállamoknak, emellett közös műholdas felderítést, és egy logisztikai parancsnokság létrehozását, valamint a katonai tervezés és finanszírozás összehangolását. A német és francia védelmi miniszter, Ursula von der Leyen és Jean-Yves Le Drian által aláírt dokumentumot már elküldték a tagállamoknak, és várhatóan elfogadásra kerül az Európai Unió pozsonyi csúcstalálkozóján.
A német lap szerint a dokumentum elfogadása felgyorsíthatja az Európai Unió katonai integrációját, mert korábban a britek rendszeresen megvétózták a közös védelmi ipari projekteket, kilépésükkel azonban elhárult ez az akadály; a londoni döntésközpont nélkül Berlin és Párizs várhatóan gyors döntéseket fog hozni. Az EU katonai tervezésének központja szintén Brüsszelben lesz, ami szakértők szerint a NATO európai riválisának tartott katonai struktúra megjelenéséhez vezethet.


http://www.hidfo.ru/2016/09/a-kovetkezo-eu-csucson-donthetnek-az-europai-hadseregrol/Az EU stratégiai önállóságának kivívásáról tárgyalnak Pozsonyban

pozsony-hidfo-ru
Az Európai Unió vezetői szeptember 16-án, a Pozsonyban kezdődő csúcstalálkozón fogják megvitatni a francia-német kollektív védelmi kezdeményezést, és a britek kilépése után szükséges változtatásokat.
A francia sajtó kiemelt helyen foglalkozott a Jean-Yves Le Drian – védelmi miniszter – és német kollégája által összeállított tervezettel, amelyet az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének előterjesztettek, és megvitatása a következő csúcstalálkozónak elsődleges témája lesz.
A kezdeményezés magában foglalja az EU kollektív védelmi műveleteinek könnyítését, az EU stratégiai önállóságának kivívását, és az Európai Tanács közös védelmi politikára vonatkozó döntéseinek felélesztését – beleértve a közös műholdas felderítő rendszert és a közös katonai parancsnokságának létrehozását is.
Korábban a brit sajtóban terjedtek olyan hírek, miszerint az Egyesült Királyságban zajló nemzetközi hadgyakorlat valójában a közös uniós hadsereg létrehozásának előkészítését szolgálja. A kormány akkor tagadta ezeket az értesüléseket.

http://www.hidfo.ru/2016/09/az-eu-strategiai-onallosaganak-kivivasarol-targyalnak-pozsonyban/