Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta, Európa újra bevezetné a halálbüntetést, ha olyan terrortámadásokkal kellene szembenézzen, mint amik Törökországban történnek.
A török államfő júliusban, a bukott puccskísérletet követően jelentette be, hogy “ha az emberek azt akarják”, Törökország visszaállítja a halálbüntetést. Elmondása szerint az ország lakosságának 57%-a támogatná ezt az intézkedést. Az Európai Unió vezetői akkor figyelmeztették Törökországot, hogy a halálbüntetés visszaállítása a török EU-csatlakozás leállításához vezethet.
Törökország 2004-ben törölte el a halálbüntetés intézményét, hogy ezáltal megfeleljen az uniós csatlakozás elvárásainak. A puccsot követően azonban török vezetők már nyíltan beszéltek arról, hogy a halálbüntetés eltörlése 12 év alatt nem hozta közelebb az uniós tagságot, emiatt akár vissza is állíthatnák.
Törökországban az elmúlt egy év folyamán számos terrortámadás történt, melyeket részben az Iszlám Állam, részben a Kurdisztáni Munkáspárt szeparatista szervezet követett el. Erdogan szerint, ha az Európai Unió ehhez hasonló terrortámadásokkal kellene szembesüljön, azonnal bevezetné a halálbüntetést, és kijárási tilalmat rendelne el.


http://www.hidfo.ru/2016/08/erdogan-szerint-az-eu-ujra-bevezetne-a-halalbuntetest/