Varsó hidfo.ru
Az ellenzék támadja a Varsó által tervezett reformintézkedéseket, amivel a kormány megpróbálná kiiktatni, vagy ellenőrzése alá vonni a független bírói hatalmat.
2015 decemberében az újonnan megválasztott lengyel kormány menesztett öt, a korábbi kormány által kinevezett bírót – helyettük saját jelöltjeit nevezte ki, valamint módosította az alkotmánybírósági törvényt. A módosítás szerint a testület csak kétharmados többséggel hozhat érvényes határozatokat, ami így nagy mértékben korlátozza az alkotmánybíróság működését. A júliusban elfogadott végleges törvényt pénteken írta alá az államfő, majd hétfőn került publikálásra. A módosítások várhatóan 14 nappal a kihirdetését követően lépnek életbe.
Az ellenzék azonban nem hagyja, hogy a kormány problémamentesen keresztülvigye a tervezett módosításokat: a Polgári Platform az alkotmánybíróságon támadja a reformot, mert a kormány által tervezett intézkedések alkotmánysértőek. Az ellenzéki párt szerint a kormány abban érdekelt, hogy teljes egészében ellehetetlenítse az alkotmánybíróság működését, hogy ezáltal a testület ne tudjon döntéseket hozni azzal kapcsolatban, hogy sértik-e a polgári jogokat a terrorellenes törvények, vagy a médiareform intézkedései.
Az új szabályozás szerint a különösen fontos kérdések kapcsán hozott döntésekhez 15 bíróból 11 jelen kell legyen, miközben számos esetben az alkotmányosság elbírálásához elegendő öt bíró jelenléte is, így a kormány által kinevezett emberek kimondhatják, hogy a kormány minden hirtelen hozott intézkedése az alkotmánnyal összhangban áll.
Július 27-én az Európai Bizottság is figyelmeztette Lengyelországot, hogy az alkotmánybíróság reformjával kapcsolatos aggodalmaikat nem sikerült eloszlatni, és három hónapot adott Varsónak, hogy garantálja az alkotmánybíróság függetlenségét.


http://www.hidfo.ru/2016/08/befagyaszthatjak-a-lengyel-alkotmanybirosag-reformjat/