Az Európai Parlament főtitkára, Klaus Welle javasolta az EU politikai pártoknak adott támogatásainak felülvizsgálását; azt mondta, meg kell fosztani az euroszkeptikus pártokat az uniós forrásoktól, mert az így szerzett pénzeket EU-ellenes tüntetések szervezésére fordítják.
A jelenlegi szabályozás szerint egy politikai párt jogosult a pénzügyi támogatásra az Európai Parlament költségvetéséből, ha – többek között – elérte a 3%-os támogatottságot az EP-választásokon. A gyakorlatban a túl megengedő szabályozás miatt egy európai pártszövetség így akkor is kaphat anyagi támogatást, ha már nincsenek küldöttei az Európai Parlamentben.
“Számos olyan politikus esetében, akik csak rendkívül korlátozott módon tudnak hozzájárulni az európai politikai tudatosság formálásához és kifejezni az uniós állampolgárok akaratát, egyszerűen nem indokolt az EU költségvetéséből adott anyagi támogatás.” – mondta.
Welle a Politico magazinnak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy csak olyan pártoknak adna anyagi támogatást, melyek nem nemzetállamokban gondolkoznak, hanem európai szinten próbálnak képviseleti tevékenységet folytatni, vagyis “valamennyi uniós állampolgár érdekét szem előtt tartják”, és nem tagállami, hanem EU-szintű intézkedésekben gondolkoznak.
A lap szerint Welle nyilatkozata annak köszönhető, hogy egyes szélsőjobboldali csoportok arra használnak uniós forrásokat, hogy tüntetéseket szervezzenek az Európai Unió ellen.

http://www.hidfo.ru/2016/07/megvonnak-az-euroszkeptikus-partok-tamogatasat/