Alexander Gauland hidfo.ru
Az Alternatíva Németországnak párt elnökhelyettese, Alexander Gauland szerint új európai fizetőeszközt kellene bevezetni azoknak az országoknak, melyek a gazdasági fejlődés azonos szintjén állnak.
Gauland elmondása szerint a jelenlegi általános integráció helyett több európai fizetőeszköz bevezetésére volna szükség: ennek megfelelően az északi országok “északi eurót”, a déli országok “déli eurót” használnának, és az e fajta pénzügyi integráció alá olyan országok esnének, melyek azonos kulturális háttérrel rendelkeznek.
Az Alternatíva Németország pártot három évvel ezelőtt alapította – többek között – Bernd Lucke gazdasági professzor, aki az eurozóna válsága miatt javasolta, hogy Németország hagyjon fel az euró használatával, és újra vezesse be a márkát. Később a gazdasági célkitűzések mellett előtérbe került a bevándorlás és iszlamizálódás kérdése, de ettől függetlenül a párt továbbra is céljai közt tartja nyilván az euró eltörlését.
Alexander Gauland azonban azt mondta, ezt ma már nem feltétlen kell kövesse a márka használatára való visszaállás, ehelyett a hasonló kulturális háttérrel rendelkező, hasonló gazdasági szinten álló országok vezethetnének be közös fizetőeszközöket.
A brit kilépési referendumot követően az olasz Öt Csillag Mozgalom szintén követelte, hogy Olaszország tartson népszavazást az euró eltörléséről, és alternatív fizetőeszközök bevezetéséről.


http://www.hidfo.ru/2016/07/az-euro-eltorleset-javasolja-az-afd/