Kétezren gyűltek össze a szlovák fővárosban egy kormányellenes demonstrációra, ahol korrupciós vádak miatt követelték Robert Fico és a belügyminiszter Robert Kalinak lemondását.
A szlovák ellenzék azt állítja, a miniszterelnök egy olyan személytől – Ladislav Basternak – bérli otthonát, aki a személyes kapcsolaton keresztül jut állami forrásokhoz, és elsikkasztott állami forrásokból épített elit lakóparkot. A belügyminisztert szintén azzal vádolják, hogy jó személyes kapcsolatban áll Basternakkal, amit az üzletember arra használt, hogy elkerülje a bíróság elé állítást.
A tüntetők Pozsony központjából a kormányfő otthona elé vonultak. Egy másik, hasonló tüntetést tartottak Kassán is. A hétfői megmozdulás már a második tömegdemonstráció az utóbbi hetekben, amit a kormányfő lemondását követelve tartanak – ezzel láthatóan kormányellenes tüntetéshullám kezdődött Szlovákiában. A parlament az ellenzék kezdeményezésére két rendkívüli ülést tartott nemrég, melyeken bizalmatlansági indítvánnyal próbálták lemondatni a belügyminisztert.
Az ellenzéki megmozdulások szervezői azt ígérik, hogy ezentúl minden hétfőn tüntetni fognak, ameddig Kalinak le nem mond. Fico a bizalmatlansági indítvány során a belügyminisztert támogatta, és szerdán a kormányfő is hasonló indítvánnyal kel szembenézzen.
Fico pártja a márciusi választások során nem tudta megszerezni a parlamenti többséget, emiatt arra kényszerült, hogy három másik párttal koalícióra lépjen. A tüntetéseket szervező “Egyszerű Emberek és Független Személyiségek” párt 11%-ot szerzett a választásokon.


http://www.hidfo.ru/2016/07/korrupcios-vadak-miatt-kovetelik-a-szlovak-kormanyfo-lemondasat/