Az osztrák Szabadságpárt szerint népszavazást kell kiírni az EU-tagságról, ha Brüsszel nem hajlandó visszaadni a tagállamok jogköreit.
A jobboldali párt képviselője az orosz Izvesztyija napilapnap nyilatkozva azt mondta, az Európai Unió intézményei alapvető változtatásokon kell átessenek, hogy ezáltal átláthatóvá és a tagállamok által ellenőrizhetővé váljanak. Barbara Kappel szerint, amennyiben az EU vezetése nem hajlandó azonnal figyelembe venni a javaslataikat, a Szabadságpárt referendum kiírását fogja kezdeményezni az uniós tagságról.
“Pártunk állásfoglalása egyértelmű – az EU struktúráit meg kell reformálni. A változások elsősorban a kül- és belbiztonságot, a terrorellenes műveleteket és a döntéshozatali mechanizmusok átláthatóságát kell érintsék. Brüsszel most azonnal az EU alapelveinek megváltoztatására kell fordítsa minden erőfeszítését, ahelyett, hogy újraformálja a külpolitikáját. Ha ez nem történik meg, és Törökország hozzáférést kap az Európai Unióhoz, Ausztria egy olyan referendumot fog tartani, amivel a britek is döntöttek a kilépésről.”
Kappel szerint a Szabadságpárt emellett az osztrák választási rendszer megreformálását is célul tűzte ki, miután az utóbbi elnökválasztásokon számos visszaélés történt, és emiatt nem a jobboldali jelölt nyerte a választást, majd a bíróság is semmissé nyilvánította a választási eredményeket.

http://www.hidfo.ru/2016/07/ausztria-is-nepszavazassal-donthet-az-unios-tagsagrol/