NATO hidfo
Moldova védelmi minisztere, Anatol Salaru a NATO varsói csúcstalálkozóján arra kérte az észak-atlanti szövetséget, hogy távolítsa el az orosz békefenntartókat Transznisztria területéről.
A Ria Novosztyi hírügynökség szerint a július 8-9-én tartott varsói csúcstalálkozón Moldova védelmi minisztere kijelentette; annak ellenére, hogy Moldova egy semleges ország, “nem-katonai természetű patthelyzetben” áll Oroszországgal. Salaru elmondása szerint a “propaganda- és gazdasági eszközök” okozta probléma mellett gondot jelent számukra, hogy az országtól több évtizede elszakadt Transznisztria területén orosz békefenntartók állomásoznak.
A Moldova és Transznisztria közti konfliktus a szovjet időszakba nyúlik vissza; Transznisztria 1990. szeptember 2-án nyilvánította ki függetlenségét Moldovától, miután a lakosság egy népszavazáson döntött az elszakadásról. A közvetlen katonai konfliktus kirobbanását követően Oroszország békefenntartókat küldött a helyzet stabilizálására.
Salaru a NATO varsói csúcstalálkozóján arra kérte a NATO-t, hogy “alakítsa át az orosz békefenntartó missziót egy többnemzetiségű civil misszióvá”, emellett érje el, hogy Oroszország kivonja fegyveres erőit Moldova területéről (26 éve nem ismerik el a terület függetlenségét).
Salaru emellett a varsói csúcstalálkozón azt is javasolta, hogy a NATO 2019-ben tartson hadgyakorlatokat Moldovában, majd hozzon létre az ország területén új regionális kiképzőközpontot a szövetséges erőknek.


http://www.hidfo.ru/2016/07/ez-az-orszag-lehet-a-nato-legujabb-celpontja/