Egy újonnan megjelent közvélemény-kutatás szerint jóval több brit szavazó támogatja a kilépési kampányt, mint a múlt hét folyamán. Cameron rövid távon eredményt ért el, de most késélen táncol a britek uniós tagsága.
Az Opinium brit közvélemény-kutató intézet pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a választók 43%-a támogatja, hogy az ország az Európai Unió tagja maradjon. Eközben negyvenegy százalék szavazna biztosan a kilépésre, a fennmaradó hányad pedig a bizonytalanok aránya.
John McDonnell, a munkáspárti árnyékkormány pénzügyminisztere a The Observer napilapnak nyilatkozva azt mondta, “nagyon szoros a verseny”, és ennek oka, hogy a kilépés-párti kampány sikeresen szólítja meg az embereket. A Opinium májusi mérése szerint még a britek 44%-a támogatta az uniós tagságot, és 40 százalék voksolt volna a kilépés mellett.
Bár David Cameron átmeneti eredményeket ért el azáltal, hogy számos kérdésben kivívta a további integráció alóli mentességet, a kilépéspárti kampány nem csak a bizonytalanokat szólítja meg, hanem képes meggyőzni az uniós tagságot támogatók egy részét is.
A britek június 23.-án tartanak népszavazást arról, hogy továbbra is tagjai maradjanak-e az Európai Uniónak. A szavazás nem csak abból a szempontból mérföldkő jellegű, hogy ennek következményeként esetleg kilépne egy tagállam: hanem, hogy az európai integráció kezdete óta
az emberek semelyik tagállamban nem kaptak lehetőséget arra, hogy véleményt nyilvánítsanak arról, meg vannak-e elégedve az EU-csatlakozás következményeivel.
Mivel az emberek az EU-csatlakozás után semelyik tagállamban nem kaptak lehetőséget a demokratikus véleménynyilvánításra, az Európai Unió elutasítottságára csak abból lehet következtetni, hogy trendszerűen nő azoknak a pártoknak a támogatottsága, melyek szembehelyezkednek az Európai Unióval, vagy annak további központosítási törekvéseivel. Magyarországon ez a trend odáig fokozódott, hogy ma már nem tudja átlépni a 14-15%-ot olyan párt, ami legalább retorika szintjén nem helyezkedik szembe az Európai Unióval.


http://www.hidfo.ru/2016/06/egyre-tobben-tamogatjak-az-europai-uniobol-kilepest/