Palmyra hidfo.ru
Barack Obama amerikai elnök elrendelte a Szíriából származó régészeti anyagok importjának tilalmát, a Fehér Ház hétfői közleménye szerint. A közel-keleti ország a műkincscsempészek célpontjává vált a háború kezdete óta.
Szíriában a 2011-ben kezdődő háború alatt számos világtörténelmi emlék sérült ill. semmisült meg, valamint számtalan értékes műkincs jutott a Daes kezére; a műkincscsempészet a terrorszervezet egyik elsődleges bevételi forrása volt az illegális olajkitermelés mellett, emiatt országosan szervezett módon zajlottak a műkincsrablások, valamint az illegális ásatások.
Május 9.-én Barack Obama a “nemzetközi kulturális értékek” védelmére hivatkozva vezetett be importkorlátozást a szíriai régészeti anyagokra vonatkozóan, abból a célból, hogy ezáltal megnehezítse a lopott műkincsek továbbértékesítését. Szíria régiség- és múzeumügyi bizottságának vezetője szerint a háború alatt több mint 300 régészeti lelőhelyet semmisítettek meg vagy fosztottak ki nemzetközi bűnszervezetek és terrorista csoportok.
Irina Bokova UNESCO-vezető novemberben azt mondta, a terroristák olyan mértékű pusztítást folytattak Irakban és Szíriában, hogy az szándékos kulturális tisztogatásnak tekinthető, melynek célja az adott ország kulturális identitásának eltörlése. A terroristák kezdetben “bálványok megsemmisítése” címszó alatt számos propaganda-videót is közzétettek, de a háború sokadik évében már a nemzetközi közvélemény számára is ismertté vált, hogy az értékes műkincseket többnyire nem megsemmisítik, hanem külföldre értékesítik a feketepiacon, és ez képezi a terrorszervezet egyik elsődleges bevételi forrását.

http://www.hidfo.ru/2016/05/obama-importtilalmat-vetett-ki-a-sziriai-mukincsekre/