David Cameron brit miniszterelnök szerint nem valószínű, hogy Törökország a 3000. év előtt csatlakozik az Európai Unióhoz.
Az Európai Unió és Törökország március közepén megállapodást kötött a tömeges bevándorlással kapcsolatban, miszerint az Európai Unió hajlandó befogadni legális úton minden menekültet, ha azért cserébe Törökország visszavesz ugyanannyi illegális bevándorlót. A megállapodás az embercsempészet támogatására ösztönözte Törökországot, hiszen az EU annál több bevándorlót hajlandó átvenni legálisan, minél több illegálisan érkezett migránst tud átadni Törökországnak. Hogy ez a feltétel teljesüljön, ahhoz előbb az illegális bevándorlók be kell jussanak az Európai Unió területére. Ankara azonban zsarolással érte el ezt a megállapodást, ami végül a gyakorlatban is kivitelezhetetlennek bizonyult. Emellett megállapodás született arról, hogy felgyorsítják a Törökország vízummentességével és uniós csatlakozásával kapcsolatos tárgyalásokat.
Cameron azonban vasárnap azt mondta, valószínűtlen, hogy Törökország a közeljövőben csatlakozna az Európai Unióhoz, mert 1987-ben pályázták meg az uniós tagságot, és az eddigi előrelépéseket tekintve a 3000. év küszöbén minden bizonnyal meg is kapják azt.
A török vízummentesség megadását az Európai Bizottság javasolta e hónap elején, miután Ankara kilátásba helyezte, hogy még nagyobb migrációs hullámokat indít el, ha Brüsszel nem teljesíti a követeléseket. Az Európai Bizottság ezt olyan módon kommunikálta le, miszerint Törökország 72 feltételnek kell megfeleljen, de természetesen “ennek többségét már teljesítette”.

http://www.hidfo.ru/2016/05/a-kovetkezo-evezredben-csatlakozhatnak-a-torokok/