Ha Ön is hitt a demokráciában, az EU-ban, és az amerikai szövetségben, van egy rossz hírünk: az orosz propaganda megpróbálja Önt elbizonytalanítani ebben a hitében.
Miért csinálja ezt Putyin?
– teszi fel a végső kérdést az Index.hu újságírója. Dezső András március 18.-i publicisztikájában felsorolja a napjaink Európájában zajló főbb társadalmi folyamatokat, majd következetesen mind mögött az orosz titkosszolgálat tevékenységét sejti. A cikk tanulsága egy új, születőben lévő világnézet jegyeit mutatja: ami Oroszország politikájával ellenkezik, az jó – ami nem jó, az viszont következetesen Oroszország politikájára, titkosszolgálati akcióira vezethető vissza. A kör ezzel véget ért, ezzel minden ellenérv leszerelhető. A cikk szerint az oroszok a felelősek többek között:
  • azért, hogy a németek nem akarnak befogadni sok millió közel-keleti migránst,
  • hogy a németeknek elege lett a politikai korrektségből, miután arab menedékkérők nőket erőszakoltak meg Kölnben,
  • de nyilvánvalóan az orosz fenyegetésre adott elégtelen reakcióval magyarázható az is, hogy a tagállamok nem akarnak közös európai titkosszolgálatot.
“egy idegen állam kormányzatának és társadalmának proaktív befolyásolása.”
Tudni illik, ezt csinálja épp az orosz titkosszolgálat, és az Index újságírója szerint ebbe beletartozik gyakorlatilag minden, ami annak jelét mutatja, hogy az embereknek elege van a liberalizmusból. “Putyin csinálja” a következőket is:
  • Németországban tömeges tüntetések kezdődtek, miután nyilvánosságra jutott, hogy közel-keleti migránsok nőket erőszakoltak meg Kölnben, a sajtó pedig elhallgatta.
  • Ahol orosz zászló is volt a tömegben, ott biztos minden tüntető orosz volt.
  • Ahol nem volt orosz zászló, de mégis a migránsok ellen tüntettek, ott az orosz titkosszolgálat által befolyásolt szélsőjobboldallal magyarázható, hogy az emberek tüntetnek.
“Befolyásolni pedig leginkább a közvéleményt lehet a sajtón, civil szervezeteken keresztül vagy éppen álcivil szervezetek létrehozásával, mozgatásával” – a liberálisok minden bizonnyal saját tapasztalatból tudják.
A cikkből kiderül; az orosz titkosszolgálat aktívan munkálkodik azon, hogy az emberek tüntessenek a migránsok befogadása ellen. Ugyanakkor azt is állítja; az orosz titkosszolgálat a felelős azért is, hogy a migránsok jönnek. “Az aktív intézkedésre egy tipikus példa: január 24-én egy kisebb tüntetés volt a kormány, de legfőképp Merkel ellen, a tüntetők azt követelték, hogy a kancellár “védje meg” őket a (menekültek által elkövetett) szexuális támadások ellen.”
Ezen a ponton már egyértelművé vált: ez az új, furcsa világnézet nem feltételezi, hogy az embereknek problémája lehet azzal, ha agresszív személyek a nyílt utcán több száz nő ellen követnek el szexuális jellegű bűncselekményt, és az elkövetőket nem fogja el a rendőrség. Orosz titkosszolgálat, Vlagyimir Putyin aknamunkája kell ahhoz, hogy az emberek felemeljék a hangjukat ilyen események láttán.
A cikk szerint azonban nem csak a tüntetést szervezte az orosz titkosszolgálat: az orosz ellenségkép sejthető minden olyan szervezet mögött, ami nem akar több millió migránst betelepíteni. Az írás utalásokat tesz arra, hogy vélhetően a Pegida nevű mozgalom, az NDP és az Alternatíva Németországnak pártok mögött is Moszkva állhat.
Ezáltal feltételezi, hogy orosz titkosszolgálati közreműködés nélkül nincs olyan, hogy valaki ne akarna több millió migránst betelepíteni, és törvényen felül állóvá nyilvánítani.
Ahogy a radikális jobboldal minden mögött zsidókat és szabadkőműveseket (vagy zsidó szabadkőműveseket) lát, a liberálisok is előálltak saját összeesküvés-elméletükkel; fenyegetve érzik magukat, és vakon hadonászva orosz propagandának neveznek minden ellenvéleményt. Egy másik, az Index hasábjain megjelent publicisztika egyenesen azt is Oroszország számlájára írja, hogy a nyugati országok lakosságának egy része nincs teljesen megelégedve a demokráciával, az Európai Unióval, és az Egyesült Államok bábáskodásával az európai közéletben.
A Feledy Botond néven megjelent publicisztika azt írja; “a Kreml célja nem a meggyőzés, hanem az elbizonytalanítás: saját értékeinkben, a demokráciába, az EU-ba és az amerikai szövetségbe vetett hitben.” A cikk szerint Oroszország számára “fő cél a dezinformációs kampányokon keresztül az unió megosztása. A tagállamok közötti feszültséges szítása, értékrend-viták felerősítése, és egyben az amerikai partnertől való eltávolítás.”
Mindkét – és a hozzájuk hasonló összes – cikk, amellett, hogy az Egyesült Államoktól elfordulást kifogásolja, kiemelt tényezőként kezeli az értékrendek különbségét, – egyúttal mindannyian következetesen alkalmazzák azt a logikát, miszerint aki nem az ő értékrendjüket vallja, az orosz titkosszolgálati tevékenység miatt “bizonytalanodott el”, és amiatt nem liberális.
Nehéz lenne tételesen felsorolni, hogy pontosan mivel is vádolják Oroszországot; mostanra gyakorlatilag minden, a liberális dogmákkal nem egyetértő megnyilvánulást orosz propagandának minősítenek. Aki nem ért egyet kétmillió közel-keleti migráns betelepítésével, és több száz nő szexuális zaklatásának hatóságilag következmény nélkül hagyásával, az a liberálisok szerint az orosz titkosszolgálat aktív intézkedéseiben segédkezik épp. Ugyanez a helyzet a lassan már évente kezdett újabb háborúkkal is. A békemozgalmakat szép lassan elhallgattatták; aki szerint nem kell újabb háború, az következésképp orosz propagandista. Ez a vak vádaskodás a legékesebb bizonyítéka annak, hogy a liberalizmus Magyarországon – és az Európai Unióban mindenhol máshol – elszigetelődött, perifériára sodródott.
Kár lenne vitatkozni az érveikkel: több mint két évtizede vagyunk a Nyugat része. Ha valakinek a több mint két évtizede általános szegénység, terjedő nyomor, elvándorlás, siralmas állapotban lévő kórházak és iskolák látványa, a mindezek mellé plusz teherként érkező közel-keleti migránsok tömegei miatt ébredező elégedetlenség ellen az a végső érve, hogy “az oroszok tehetnek mindenről”, azt vélhetően jól megfizetik ezért a véleményért.

http://www.hidfo.ru/2016/04/on-is-hitt-a-demokraciaban-az-eu-ban-es-az-amerikai-szovetsegben/