A legutóbbi helyi választások eredményei azt mutatják, hogy Angela Merkel támogatottsága véglegesen megfogyatkozott, a németek nem kérnek a multikulturalizmusból és liberalizmusból. A Drezdai Műszaki Egyetem politikai elemzője arra hívja fel a figyelmet, hogy a kancellár volt szavazóinak egy része már a szélsőjobboldalra voksol.
Werner Patzelt, a Drezdai Műszaki Egyetem politikai elemzője szerint Németországban is jelentkezik az európai trend, melynek lényege, hogy a migrációs válság miatt a választók elkezdenek átsorolni valamelyik szélsőjobboldali párt mögé, ha a kormány nem mutat kellően határozott fellépést és nem hajlandó leállítani a bevándorlást. A kancellár volt támogatóinak egy része ma már a szélsőjobboldalra szavaz, így a német politikai elemzők ma nem csak annak parlamentbe jutásával, hanem annak lehetőségével foglalkoznak, hogy a migrációs válság akár egyik évről a másikra, a semmiből előtűnve is kormányra juttathat egy szélsőjobboldali pártot.
Patzelt a legutóbbi helyi választások eredményei kapcsán rámutatott, hogy az Alternatíva Németországnak párt (AfD) gyakorlatilag a semmiből előtűnve lett harmadik legerősebb politikai erő Németországban, és a párt maga mögött tudja a kancellár volt szavazóinak egy részét. Hessen területén a március 6.-i választáson a kereszténydemokraták a szavazatok 28,2%-át, a szociáldemokraták 28%-át szerezték meg, míg a radikális jobboldali párt 13,2%-ot kapott. Március 13.-án azonban újabb helyi választások következnek, melyek eredménye indikátora lesz annak, hogy Merkel meg tudja-e tartani hatalmát, vagy helyette egy új vezető jön, aki hajlandó megfelelni a választók elvárásainak.
A szakértő szerint az AfD a következő választásokon már 15%-ot kaphat. Önmagában a százalékos eredmény azonban semmit nem jelent, Patzelt szerint a fordulópontot az jelenti, hogy az AfD ezzel indirekt befolyást szerzett a német politikai döntéshozatal felett. Emellett, ha az AfD további három helyi parlamentben lépi át a bejutási küszöböt, az Angela Merkel pozícióit tarthatatlanná teszi, és valószínű, hogy felgyorsulhat a kereszténydemokrata szavazók átvándorlása a szélsőjobboldal mögé. Mostanra az AfD támogatottságát a migráció által erősebben sújtott területeken 20% fölé mérik, és a német politikai elemzőket annak gondolata foglalkoztatja, hogy a párt néhány év leforgása alatt kormányerős támogatottságot tudhat maga mögött.
Az AfD követeli a német határellenőrzés visszaállítását, és minden olyan migráns azonnali deportálását, akik illegálisan tartózkodnak Németországban. Félhivatalos becslések szerint mintegy félmillió olyan bevándorló él Németországban, aki illegálisan lépett be az ország területére, de nem is kért menedékjogot. Emellett hiába utasítják el a hatóságok rengeteg bevándorló menedékjogi kérelmét, a migránsok nem várják meg a kiutasítást, ehelyett százezres nagyságrendben tűnnek el a hatóságok szeme elől, így a Németországban illegálisan tartózkodó migránsok száma akár az egymilliót is elérheti.


http://www.hidfo.ru/2016/03/uj-jobboldali-ero-juthat-kormanyra-nemetorszagban/