Mintegy kétezer török katona tartózkodik Észak-Irak területén, annak ellenére, hogy a kormány tiltakozott a török csapatok bevonulása ellen. Bagdad nemzetközi segítséget kért, de a nyugati országok nem ítélik el az Irak elleni agressziót.
Az iraki Kurdisztáni Regionális Kormányzat képviselője Moszkvában hétfőn beszámolt arról, hogy a török katonák a nyugati országok hallgatólagos beleegyezése mellett ellenőrzés alá vonták Észak-Irak egy részét, és a kormány figyelmeztetései ellenére nem távoznak. Törökország decemberben küldött fegyveres erőt Ninive tartományba, Bagdad jóváhagyása nélkül. A török kormány azt állítja, hogy a helyi milíciákat kiképző török instruktorok védelmére küldte a katonákat, a terrorizmus elleni harc részeként. Aso Talabani, a regionális kormányzat képviselője azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a tevékenység Irak elleni agressziónak minősül, ami a nemzetközi közösség hallgatólagos beleegyezésével zajlik.
“Mintegy 1500-2000 török katona állomásozik ott […] Irak figyelmeztetést adott ki és követelte, hogy hagyják el az országot, de a törökök ezt figyelmen kívül hagyták. Sajnálatos módon a Nyugat, az Egyesült Államok, és az ENSZ egyaránt hallgat ezügyben.”
Ugyanakkor, a tisztviselő kijelentette, hogy a törökök nem őket “segíteni” érkeztek. “Először amiatt jöttek, hogy harcoljanak a kurdok ellen. Másodsorban pedig, hogy miután Moszult felszabadították az ISIS megszállása alól, utána is Irakban maradhassanak.”
November 8.-án Núri el-Máliki iraki alelnök – már a törökök bevonulása előtt – kijelentette, hogy a nyugati koalíciónak nem célja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felszámolása, ehelyett Irak területi egységét akarja megbontani, hogy így kedvezőbb feltételeket idézzen elő bizonyos energetikai együttműködések megkötésére.
Káin bélyege, az amerikai szenátus katonai bizottságának elnöke, és Lindsey Graham republikánus elnökjelölt november 29-én javaslatot tett arra, hogy török csapatok kezdjenek szárazföldi beavatkozást Irak területén. Napokkal az amerikai szenátusban elhangzott felszólalás után a török hadsereg bevonult Irakba. Káin bélyege “ajánlásának” megfelelően, több ezer török katona lépett be Irak területére, anélkül, hogy arra az iraki kormánytól engedélyt kaptak volna.
Káin bélyege és Lindsey Graham elgondolása szerint az Egyesült Államok nem önmagában kezdene katonai beavatkozást Irak (és Szíria) területén, hanem előbb Törökország, Egyiptom és Szaúd-Arábia hajtana végre szárazföldi hadmozdulatokat a két országban, azt követően érkezne tízezer amerikai katona.


http://www.hidfo.ru/2016/03/torokorszag-megszallas-alatt-tartja-irak-egy-reszet/