A hollandok többsége nem támogatja az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezményt, és a népszavazásig már nincs is elegendő idő arra, hogy a kormány ezt a közvélekedést kampánnyal megváltoztassa.
A Volkskrant holland napilap által végzett közvélemény-kutatás eredményei szerint a lakosság több mint 57%-a ellenzi az Ukrajnával kötött társulási egyezményt. Hollandia áprilisban tart népszavazást az Európai Unió és Ukrajna társulásáról, így a közvetlen a referendum előtt végzett felmérésekből már annak eredménye is előrevetíthető; a kormánynak nincs elegendő ideje arra, hogy kiterjedt kampánnyal meggyőzze a lakosságot az Európai Unió terjeszkedésének szükségességéről, így a referendum kapcsán a kérdés leginkább az, hogy a választók fele vagy kétharmada fogja elutasítani Ukrajna európai integrációjának megkezdését.
Hollandia az egyetlen uniós tagállam, amely még nem ratifikálta az EU-ukrán társulási egyezményt; a parlament támogatta annak megkötését, de eközben egy petíció elegendő aláírást gyűjtött össze ahhoz, hogy referendumot kelljen kiírni a kérdésben. A hollandok április 6.-án fognak szavazni – gyakorlatilag három héttel a szavazás előtt a lakosság majdnem kétharmada elutasítja Ukrajna bevonását. A holland törvények szerint, ha a választók megszavazzák az elutasítást, a kormány felül kell vizsgálja az egyezménnyel kapcsolatos állásfoglalását.
Az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezményt 2014-ben írták alá, azt követően, hogy az ország éléről eltávolították a kormányt, ami nem akarta aláírni az egyezményt. A külföldről mozgatott civil tüntetésekkel kezdődő, belföldi szélsőjobboldali szervezetek bevonásával végrehajtott puccsot az EU-tagállamok kormányai “demokratikus átmenetnek” nevezték. A társulási egyezmény és uniós csatlakozás kierőltetése érdekében szervezett tüntetések során 103 civil és 13 rendőr veszítette életét, 184 ember szerzett lőtt sebeket, 750-en pedig más sérüléseket. De a holland népszavazással még győzhet a demokrácia.

http://www.hidfo.ru/2016/03/a-hollandok-tobbsege-nem-tamogatja-az-europai-unio-eroszakos-boviteset/