A Bethlen Gábor Alap 300 millió forinttal támogatja a helyi futball akadémia fejleszését Dunaszerdahelyen. Az akadémia és az első osztályú fociklub tulajdonosa Világi Oszkár, az egyik leggazdagabb szlovákiai vállalkozó, a Slovnaft vezérigazgatója, a MOL igazgatósági tagja, politikus. Neve felbukkant az eddigi legsúlyosabb szlovákiai korrupciós ügyben is.
Kistompa, 2015. február 9. Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Robert Fico szlovák kormányfő (b3), valamint Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója (b), Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója (b4) és Ivan Krivosudsky, a Transpetrol vezérigazgatója (j) a Barátság I. kőolajvezeték felújítása alkalmából rendezett ünnepségen a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál 2015. február 9-én. MTI Fotó: Komka Péter
Kistompa, 2015. február 9.
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Robert Fico szlovák kormányfő (b3), valamint Fasimon Sándor, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója (b), Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója (b4) és Ivan Krivosudsky, a Transpetrol vezérigazgatója (j)
Újabb határon túli labdarúgó-beruházást támogat a kormány. A nemzetpolitikai célokat segítő elkülönített állami pénzalap, a Bethlen Gábor Alap a csíkszeredai fociklub évek óta tartó támogatása mellett ezúttal a most épülő Dunaszerdahelyi Labdarúgó Akadémia fejlesztéseinek és programjainak támogatására ítélt meg 300 millió forintot.
A pénzről tavaly december 28-án döntött egyhangúlag a Potápi Árpád határon túli ügyekért felelős államtitkárból, Berczik Ábel helyettes államtitkárból, Grezsa István miniszteri biztosból és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesből álló bizottság.
A tavalyi juttatások között nem találtunk túl sok hasonló nagyságrendűt, még a „Nemzeti jelentőségű intézmények és programok” kategóriában is csak néhány van: a szamosújvári Mezőségi Kemény Zsigmond Szórványoktatási Központ építésére 400 millió forint jutott, a Sapientia Alapítvány 500 millió forintot kapott „Tan-, és mintagazdaságok létrehozására”. 600 milliót kapott a kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Főiskola működési támogatásként, és ezek többszörösét, 2,1 milliárdot az Erdélyi Magyar Tudományegyetem, illetve a Partiumi Keresztény Egyetem.
A 300 millióhoz képest eközben 80 millió jutott a teljes moldvai magyar nyelvű oktatásra, 75 millió a vajdasági felsőoktatási ösztöndíjprogramra, 42 millió erdélyi szórványkollégiumok, és iskolabusz programok támogatására.
A „Magyar Kultúráért és Oktatásért” kategóriában egy millió forintot meghaladó támogatást is viszonylag keveset találunk, jellemzően 500-600-800 ezer forint között mozognak a kifizetett pénzösszegek a központi pályázatokon, a felvidéki regionális pályázatok esetében pedig még ennél is alacsonyabb, 100-300 ezer forint közötti a nagyságrend.
Az egész akadémiai beruházás költsége nagyjából 450 milliót tesz ki, pontosabban 1.5 millió eurót – ezt Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi klub tulajdonosa mondta egy sajtótájékoztatón. Az építkezés már megy, kész két pálya (az egyik műfüves), és állnak a reflektorok is. Év végéig még két pályát és egy központi épületet terveznek átadni, így egy valódi edzőközpont jön majd létre, ahol összesen tíz focipályán lehet majd gyakorolni egyszerre.
Dunaszerdahely Labdarúgó Akadémia
Alapkőletétel
Világi Oszkár az egyik leggazdagabb szlovákiai magyar, bár vagyonáról pontosabbat nem lehet tudni. Több szlovákiai magyar médium mint „Orbán Viktor jóbarátját” említi, a Fidesz 2014-es ismételt kétharmados győzelme után egy szlovákiai kereskedelmi tévében egy kerekasztal beszélgetés vendégeként elemezte a Fidesz sikereinek okait.
A Népszabadság TOP 150 kiadványa a cseh Tyden hetilapra hivatkozva még 2008-ban azt írta, hogy a vállalkozó magánvagyona legalább 15 milliárd forint, a Tyden cseh-, és szlovák állampolgárságú gazdagokat tartalmazó 101-es listájára ugyanis ennyi volt a „beugró”.
A jogász végzettségű Világi a rendszerváltás utáni első szabad – akkor még – csehszlovák parlament képviselője lett mindössze 27 évesen, de meggazdagodását saját korábbi nyilatkozatai szerint az alapozta meg, amikor 150 dolláros órabérért kezdett dolgozni egy amerikai cégnek, majd a pénzből ingatlanüzletekbe fogott.
Mára Világi jelentős élelmiszeripari és idegenforgalmi érdekeltségekkel is rendelkezik a Csallóközben, amit egyébként „Kukkónia” néven igyekszik ismertté tenni külföldön is. (Egyes kutatások szerint ez volt a régió korábbi elnevezése.) Így létezik ilyen márkanevű tej, valamint többféle húskészítmény, de a „Kukkónia projekt” része egy panzió, egy „ranch”, valamint az Amade Chateu nevű luxusszálló Nyékvárkonyon, ahol egy helyi forrásunk szerint Orbán Viktor is vendégeskedett már.
A vezérigazgatónak saját honlapja is van, eszerint „globális világban élünk, ahol a kilométeres távolságok másodpercekre rövidülnek. Ezért az idő rendkívül fontos entitás. Behatárolt és sehogy sem lehet becsapni. Mindannyiunknak pontosan ki van mérve”. Kukkónia néven egyébként még egy polgári egyesületet is bejegyeztetett Világi Oszkár.
Világi a Magyar Koalíció Pártja országos tanácsának tagja is volt, és amikor a párt Mikulás Dzurinda miniszterelnöksége idején a kormánykoalíció része lett, a Szlovák Államvasút és a Slovnaft olajipari vállalat igazgatótanácsában is tisztséget kapott, de 2003-2007 között az OTP szlovák leánybankjának felügyelő bizottságába is beválasztották.
A MOL 2000-ben megvásárolta a Slovnaftot. Világi 2006-tól a Slovnaft vezérigazgatója, 2009-től pedig a cég igazgatótanácsának elnöke is, 2011-től már a MOL-ban is igazgatótanácsi tag.
A szlovák média szerint Világi neve 34-szer bukkan fel a szlovák közélet eddigi legnagyobb korrupciós botrányában. 2012-ben egy „Gorilla” néven futó titkosszolgálati akció nyilvánosságra került aktái szerint a szlovákiai politikai elit szorosan összefonódott az ország legbefolyásosabb vállalkozóival, háttéralkukra épülő klienspolitika uralta a rendszert.
A Gorilla-akták szerint Világi a Magyar Közösség Pártja (MKP) legbefolyásosabb gazdasági háttérembere, ő fizeti többek között a párt delegáltjait különböző állami cégek vezetésében. Az akták szerint az egyik leggazdagabb szlovák üzletember, Jaroslav Hascák egy ízben arról panaszkodott, Világi annyira befolyásos, hogy például a szlovák villamosművek igazgatóhelyettese, Miroslav Wöllner is jobban figyel rá, mint a gazdasági miniszterre.
Hacák egy másik alkalommal arról beszélt, hogy „a villamos művekben Wöllner és Világi csinálja a legnagyobb csalásokat”. Világi Oszkár akkor egy interjúban azt mondta az Új Szónak, meggyőződése, hogy a „Gorilla-aktákban” szereplő anyagok nagy része kitaláció, és tagadta, hogy bármi köze is lenne azokhoz a történetekhez, amiben nevét megemlítik.
(vs)
Bal-Rad komm: A mindenkori magyar kormánynak kutya kötelessége a határon túli magyarság IDENTITÁSTUDATÁNAK A MEGŐRZÉSÉT ÉS ERŐSÍTÉSÉT ANYAGILAG IS (!) TÁMOGATNI, AZ ANYAORSZÁG ANYAGI LEHETŐSÉGEI ÁLTAL ADOTT KERETEKEN BELÜL!
Nem vagyunk arról meggyőződve, hogy a futball az pontosan egy ilyen identitásmegőrző/erősítő tevékenység! Döbrögi futballőrülete azonban már nem ismer sem erkölcsi-morális, sem pedig országhatárokat. Kiváltképpen nem Magyarország anyagi lehetőségeinek korlátait/határait!
Nyilvánvaló, hogy egy beteg elme lázálmai párosulnak egy gonosztevő hajlamú lelkülettel.
LOPÁS ÉS FUTBALL! Ez a két dolog az, ami motiválja!
Az pedig hogy hajlamait gátlástalanul kiélheti rajtunk, kizárólag A MI BŰNÜNK!
Ő CSAK ÉL AZ ÁLTALUNK KARMAI KÖZÉ DOBOTT LEHETŐSÉGGEL!