Lengyelország mégsem fogad be migránsokat; a kormányfő a Brüsszelben történt terrortámadásokat követően bejelentette, hogy “jelenleg nem adottak a feltételek a menedékkérők átvételéhez”.
Beata Szydlo lengyel kormányfő ma a Superstacja televíziónak nyilatkozva elmondta; annak ellenére, hogy az Európai Unió 28 tagállama megállapodott a migránsok tagállamok közti elosztásáról, ő “jelenleg nem lát lehetőséget arra, hogy a migránsok Lengyelországba érkezzenek”.
Az EU belügyminiszterei tavaly szeptemberben minősített többséggel fogadták el a 120000 migráns elosztására vonatkozó tervet, az Európai Bizottság kvótarendszer elgondolása alapján. A tagállamok egy része – főként a visegrádi együttműködés országai – azonban határozottan ellenzik a kötelező kvóták alapján történő elosztást, míg a britek egyedi csatlakozási szerződésüknek köszönhetően a program egészéből kimaradnának.
Lengyelország esetében a migránsok átvállalásának visszavonása egyben annak jelét is mutatja, hogy az új kormány nem vállal folytonosságot az országgyűlési választások előtti állapotokkal. Korábban a “liberális konzervatív” Polgári Platform Lengyelországa határozottan állást foglalt amellett, hogy befogadja a migránsokat és elfogadja az Európai Bizottság kvótarendszerét.
A lengyel liberálisok – a visegrádi együttműködés más országaival ellentétben – még kormánypozícióból megszavazták a kvótarendszert, majd arra tettek vállalást, hogy első körben hétezer, főként Szíriából és afrikai országokból érkező bevándorlót helyeznek el a Kalinyingrád régió határai mellé épített menekülttáborokban. A migránsok befogadására tett vállalásnak köszönhetően a párt vereséget szenvedett az októberi országgyűlési választásokon.


http://www.hidfo.ru/2016/03/a-nepszeruseg-kulcsa-lengyelorszag-sem-fogad-be-migransokat/