Brazília kommunikációs minisztere, Andre Figueirdo arra vonatkozó terveket jelentett be, hogy egy új tengeralatti adatkábellel kötnék össze Brazíliát közvetlen Európával, hogy így ellensúlyozzák az amerikai elektronikus kémkedést.
A mintegy 250 millió dolláros projekt részeként egy olyan vezetékhálózatot építenek ki az Atlanti-óceán mélyén, ami lehetővé teszi a közvetlen adattovábbítást Európa és Brazília közt. Figueiredo kedden a Barcelonában tartott sajtótájékoztatón azzal indokolta a közvetlen adatkapcsolat létrehozásának szükségességét, hogy a jelenleg működő tenger alatti hálózat használatával az amerikai hírszerzésnek közvetlen hozzáférése van minden, az európai és dél-amerikai kontinens közt továbbított adathoz, amibe államtitkok és az állampolgárok egyszerű hétköznapi levelezései egyaránt beletartoznak. Elmondása szerint az állami tulajdonú Telecomunicacoes Brasileiras készen áll arra, hogy nemzetközi befektetőket is bevonjon a projektbe, ennek érdekében az Európai Unióban kerestek potenciális befektetőket, valamint számos multinacionális vállalatot kerestek fel. A hír szerint a nagy amerikai tech-cégek, különösen a Google és Facebook is érdeklődik a projekt iránt (hivatalosan még nem kommentálták a bejelentést), mert az európai és dél-amerikai felhasználóik jelentős hányadának okoz aggodalmakat, hogy az amerikai hírszerzés belelát a levelezésükbe, ami mostanra jelentős tényező ahhoz, hogy a vállalatok figyelmen kívül hagyják.
Brazília 2013-ban kezdett a projekt előkészítésébe, miután nyilvánosságra jutott, hogy az amerikai National Security Agency (NSA) lehallgatta Dilma Rousseff elnök magánbeszélgetéseit. Az új adatkábel jelentős geopolitikai tényezővé válhat a dél-amerikai országok és az USA viszonyában, mert az Egyesült Államok semmilyen hozzáféréssel nem fog rendelkezni ehhez az új információtovábbítási csatornához. 2013-ban már éles hatalmi harc övezte az új projektet: elsőként a Telebras jelentette be az Európával közvetlen adatkapcsolat kialakítására vonatkozó terveket, amit a brazil kormány azonnal betiltott. Azt követően került sor a WikiLeaks kiszivárogtatásaira, és kiderült, hogy az amerikai NSA a brazil elnököt és az ország számos vezető politikusát lehallgatja.


http://www.hidfo.ru/2016/02/uj-europai-adatlancon-bukhatnak-az-amerikaiak/