Háromszáz főből álló rendőri erőt különít el a Cseh Köztársaság, abból a célból, hogy egy állandó gárda álljon rendelkezésre a szövetséges országok kisegítésére. Az új, állandó műveleti egység elsőként a migránsok által ostromolt macedón határon kerül bevetésre.
Milan Chovanec cseh belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatója alkalmából jelentette be az új állandó műveleti egység létrehozását. Korábban több száz rendőr teljesített szolgálatot Magyarország és Szlovénia határainak védelmét segítve, ami rámutatott arra, hogy a térségi országok közös erővel hatékonyabban tudnak megbirkózni a válsághelyzettel. A kezdeti együttműködésnél professzionálisabb megoldást fog jelenteni az új műveleti egység felállítása; Chovanec elmondása szerint a rendőrségi vezetők utasítást kaptak, hogy nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, idegen nyelveket ismerő rendőrökből állítsák össze a 300 fős csoportot, melynek tagjai önként vállalják, hogy munkaidejük tekintélyes részét külföldi kiküldetésben töltik.
Szijjártó Péter január közepén a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a migránsok beözönlését Görögország tengeri határainál, egy több tízezer rendőrből és katonából álló közös európai karhatalmi erővel kellene megállítani. Görögország kormánya azonban inkább erőlteti az országba már bejutott migránsok szétosztását az Európai Unió tagállamai közt, mint a tengeri határok tényleges ellenőrzés alá vonását és a migráció leállítását. Macedónia, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia február elején állapodott meg arról, hogy a görög-macedón határ lezárásával leállítják a tömeges bevándorlást.
http://www.hidfo.ru/2016/02/haromszaz-onkentes-indul-europa-hatarainak-vedelmere/