A nemzetközi terrorista hálózatok kiterjesztik toborzó tevékenységüket a Független Államok Közösségére, és már nem csak a fiatalokat célozzák: kormánypolitikusokat, rendőröket egyaránt megkörnyékeznek.
Andrej Novikov rendőr- vezérezredes, a FÁK terrorelhárítási központjának vezetője annak veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi terrorszervezetek egyre inkább hivatalos tisztviselőket is megcéloznak, befolyásos vezetőket próbálnak ügyük szolgálatába állítani, gyakran anyagi ellentétezés, vagy zsarolás, kényszerítő eszközök által. A terrorszervezetek elsősorban diákokat, vallási szervezetek tagjait próbálják beszervezni, de az utóbbi hónapok során ez kiegészült számos, katonai és rendőri vezetők beszervezésére irányuló próbálkozással.
Novikov arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi terrorista csoportok keresik a gyenge láncszemeket; kisebb ellenállást tanúsító országok, illetve egy országon belül bizonyos társadalmi csoportok nagyobb figyelmet kapnak a terrorszervezetek részéről. Novikov a FÁK terrorellenes központjának találkozóján arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a fiatalok és könnyen radikalizálódó vallási közösségek lehetnek a gyenge láncszem; a terrorszervezetek válogatott módszerekkel környékezik meg a rendőri vezetőket, elsősorban saját tevékenységük elfedése céljából.
A terrorista sejtek társadalmi szervezetekbe beszivárgása azonban globális probléma. Korábban Hans-Georg Maassen, a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője szintén arról számolt be, hogy a terrorszervezetek nem csak saját taglétszámuk növelésére törekszenek, hanem emellett már létező társadalmi szervezetekbe próbálnak beépülni. Elmondása szerint a radikális szalafista csoportok a migránsokat segítő civil szervezetek tagjaiként tevékenykednek, mert ez újonnan szerveződő terrorsejtek számára ideális álca valós tevékenységük elfedéséhez. A civil szervezetek működésére ráépülve pedig számos politikussal, és a sajtó képviselőivel is személyes kapcsolatot építhetnek ki a terroristák.


http://www.hidfo.ru/2016/02/politikusokat-rendoroket-is-megkornyekeznek-a-terroristak/