Olaszország kormánya engedélyezi, hogy az Amerikai Egyesült Államok Szicíliából kiindulva hajtson végre drónokkal légi csapásokat Líbia területén. A terror elleni háborúra hivatkozva újabb európai országban fokozódik az amerikai katonai jelenlét.
Az olasz kormány hétfőn beleegyezett, hogy az amerikai haditengerészet Szicíliában működtetett bázisát használják kiindulópontként Líbiában drónokkal végrehajtandó légicsapásokhoz. Az egyezmény egyelőre szigorú ellenőrzést szab meg, az amerikaiak minden egyes Szicíliából drónokkal végrehajtott műveletért külön engedélyt kell kérjenek. A megállapodás megfogalmazása során fokozottan ügyeltek arra, hogy ez ne keltse újabb illegális beavatkozás látszatát: az egyezmény kizárólag a Líbiában működő személyi állomány védelme érdekében engedélyezi a drónnal végrehajtott bombázást, “támadó célú” felhasználást (nem ellenőrzés alatt tartott területeken) pedig nem tart megengedhetőnek.
Az elmúlt 18 hónap folyamán Washington több alkalommal fordult Olaszországhoz azzal a kéréssel, hogy drónokat működtethessen a szicíliai bázisról, amit minden alkalommal azzal indokolt, hogy a Daesh terroristái a migrációs hullámokkal beszivároghatnak Európába. A megállapodás tető alá hozása fordulópontot jelenthet a Líbiában Washingtonnal közösen fellépő európai országok politikájában, melyek mindeddig tartózkodtak attól, hogy a destabilizált országban kiterjedt beavatkozást kezdjenek.
Az Amerikai Egyesült Államok 2011-ben kezdett beavatkozást Líbiában, hogy elmozdítsa a hatalomból az egyik évről a másikra diktátorrá nyilvánított korábbi szövetségesét, Moammer Kadhafit. Líbiában az ENSZ BT felhatalmazása nélküli – illegális – NATO-beavatkozás kezdődött, a NATO számos országa vett részt az ország kormányának megdöntésében. Kadhafi hatalomból való eltávolítása – kormányképes ellenzék híján – hatalmi vákuumot hagyott maga után, amit máig terrorszervezetek próbálnak betölteni. A Daesh az évek alatt arra használta a fokozott instabilitást, hogy az ország egészét egyetlen hatalmas kiképzőközponttá formálja, és felkészítse azokat a fiatal terroristákat, akik később valamely más térségi országban fognak működni, vagy épp Európába érkeznek menekültként. A szíriai stabilizálással egy időben újra Líbia válik az elsődleges konfliktus-zónává, de a Daesh tevékenysége mostanra a szomszédos Tunéziára is elkezdett átterjedni.
Az olasz kormány ugyanakkor kijelentette, hogy addig nem hajlandó Líbiában közvetlen beavatkozásban részt vállalni, ameddig arra az ország legitim kormányától felkérést nem kap. Washington azonban nem csak a szicíliai bázis ilyen célú használatáért lobbizik több mint egy éve, hanem arra is megpróbálja rávenni az olasz kormánypolitikusokat, hogy a közvetlen líbiai beavatkozás mellett foglaljanak állást.


http://www.hidfo.ru/2016/02/olaszorszagbol-bombazzak-libiat-az-amerikaiak/