Törökország kimondatlanul is háborúban áll, ami könnyen teljes körű háborúvá válhat; Ankara engedi a török állampolgárok Szíriába utazását, hogy fegyveres harcot folytassanak a kormány ellen, miközben maga is beavatkozott a konfliktus alakulásába.
Egy török politológus és újságíró, Nuray Mert a Hürriyet nemzetközi kiadásában kijelenti, hogy Törökország saját határain belül és a határon túl is háborúban áll. Ez egy ki nem nyilvánított és hivatalosan el nem ismert hadiállapot, ami ennek ellenére már több fronton zajlik, és bármikor teljes körű háború lehet belőle. Az újságíró szerint az Erdogan-rezsim támogatta a Szíriában működő radikális csoportokat, melyek közvetlen fegyveres harcot folytatnak az ország kormánya ellen, emellett szabad utat engedett a török állampolgárok Szíriába utazásának, hogy harcoljanak Bassár el-Aszad hatalomból való eltávolításáért. Később belföldön megtorlás szerű háborút indított a törökországi kurd kisebbség ellen, majd a kurd önvédelmi csoportok Szíriában aratott harctéri sikerei arra ösztönözték a török vezetőket, hogy Szíriában is katonai beavatkozást kezdjenek. Az elemző szerint a szíriai konfliktusban való részvétel már hadba lépést jelentett, ezt azonban se a török vezetők, se a nyugati országok vezető politikusai nem ismerik el.
Nuray Mert szerint Törökország mindent megtett annak érdekében, hogy az Egyesült Államok a kurdok fegyveres csoportjait is terrorszervezetnek kezelje, a kurd Demokratikus Egységpárt és a Népi Védelmi Egységek azonban Washington kulcsfontosságú “szövetségesei”, emiatt Törökország egymaga próbálja katonai beavatkozással megoldani azt a problémát, amit a Szíriában függetlenedő kurd régiók a jelenlegi Törökország területi egysége szempontjából jelenteni fognak. Az elemző hangsúlyozza, hogy ez a fellépés Törökországot a nemzetközi politikában egyfajta általános “bajkeverői” szerephez juttatta, ami akadályává vált a terrorizmus elleni harcnak és a szíriai rendezésnek. “Recep Tayyip Erdogan és az AKP úgy cselekszik, mintha már háborúban állnánk a belső ellenséggel – és ebbe a kategóriába sorol mindenkit, aki nem ajánlja feltétlen támogatását a kormánypárt és vezetője számára”. Végső konklúziója pedig, hogy Törökország urainak túl sok háborúja van túl sok ellenség ellen, a nemzetközi politika alakulása emiatt Erdogan ellen dolgozik.
Törökország korábban a legitim kormány beleegyezése nélkül küldött katonai alakulatokat Szíriába, ami egy független ország elleni agresszió és a nemzetközi jog sértését jelenti. Basar al-Dzsafari, Szíria ENSZ-nagykövete decemberben arról számolt be, hogy a török hadsereg fedezőtüzet biztosít a Szíriába érkező terroristák határátlépéséhez, és több alkalommal fegyveres összetűzésbe került a szíriai hadsereggel, amikor támogatóan lépett fel az Iszlám Állam offenzíváiban Szíria területén. Törökország februárban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy török napilap vezető szerkesztőjét és tulajdonosát, amiért a lap beszámolt arról, hogy a török titkosszolgálat Szíria területére küld fegyverszállítmányokat.


http://www.hidfo.ru/2016/02/torokorszag-haboruban-all-belfoldon-es-a-hataron-tul/