2016. február 8., hétfő

Lyukas sátor, hideg élelem: több tucat ukrán katona hagyta el szolgálati helyét

Egy gépesített dandár 46 katonája hagyta el szolgálati helyét hétfőn az ukrajnai Sirokij Lan lőtéren és gyalog indultak el a Nyikolajevszkbe, hogy panaszt tegyenek a katonai ügyésznél ellátásuk és elszállásolásuk rossz körülményeiről – közölte a Presztupnosztyi.net helyi hírportál.
menet
A hírportál értesülései szerint a katonákat négy napja irányították át a Nyikolajevszk melletti lőtérre.
Lyukas sátrakban alszunk, gyakorlatilag a havon, nincs hol mosakodni, ennivaló pedig csak száraz élelmiszeradag van – mondta egy katona. Egy másik arról számolt be, hogy néhány katona matraca tetvekkel fertőzött, a gyógyszerek szavatossága lejárt, ugyanakkor pedig a hadsereg számára összeállított önkéntes segélyeket teherautókkal szállítják el a dandár körzetéből. Hozzátette: a problémákat már többször is jelezték a parancsnokoknak, de megfelelő választ eddig nem kaptak, és ezért szánták el magukat arra, hogy gyalogszerrel induljanak a katonai ügyészhez.
A katonai ügyészség akcióba lendül
A nyikolajevszki körzet székhelyére indult katonákat a nap folyamán fogadta az illetékes katonai ügyész, aki meghallgatta panaszukat, majd arra kérte őket, hogy írásban is fogalmazzák meg sérelmeiket. A katonai ügyész ígéretet tett, hogy kivizsgálja az ügyet, és ha szabálysértéseket tár fel, akkor meg fogják büntetni a felelősöket. Ezt követően a katonákat egy terembe kísérték, ahol élelmet kaptak. A hatóságok busszal akarják visszaszállítani őket a lőtérre.
Anatolij Matiosz katonai főügyész 2015 szeptemberében bejelentette, hogy egy év leforgása alatt Ukrajnában 6430 esetben indítottak eljárást dezertálásért, illetve 190 eljárást indítottak, összesen 1040 személy ellen a katonai szolgálat megtagadásért. Az ukrán fegyveres erők (VSZU) katonai mozgósításért felelős részlegének egyik illetékese elmondta, hogy csak a tavaly nyáron indult hatodik mozgósítási hullám alatt majdnem 27 ezer sorköteles vonta ki magát a katonai szolgálat alól, ami közel fele az összes akkor behívott sorköteles számának.
(24.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése