Kilépett a török-osztrák parlamenti barátság-csoportból Johannes Jarolim osztrák képviselő, hogy ezzel kifejezze tiltakozását az Erdogan-rezsim politikája ellen. A Der Standard arról számol be, hogy az osztrák politikus a török újságírókat érő brutális hatósági elnyomás ellen szólalt fel.
A lap keddi jelentése szerint Jarolim Törökország osztrák nagykövetének küldött levelében kifejtette, hogy a török nép “nem egy ilyen elnököt érdemel”, és Erdogan intézkedései az ellenzéki újságírók bebörtönzésétől eltekintve is elegendő indokot szolgáltatnak arra, hogy többé fel sem merülhessen Törökország EU-tagságának kérdése, ameddig nem következik be egy alapvető változás az ország politikai rendszerében. A lap szerint az osztrák Szociáldemokrata Párt képviselője Mehmet Hasan Gogusnak címzett levelében “értetlenségének adott hangot” annak kapcsán, hogy “Erdogan kormánya véres harcot folytat a kurdok ellen, és újabb lépéseket tett az Iszlám Állam elleni háború hátráltatására“.
Jarolim levelében kijelenti, hogy Erdogan és körei “nem kompatibilisek egy demokratikus ország értékeivel”, és Erdogan pártja manipulálta a novemberi választások eredményeit, ennek köszönhetően tarthatták meg többségüket a parlamentben. Az osztrák képviselő “elkötelezett demokrataként és a török nép barátjaként” üzeni mindezt a nagykövetnek – és hagyta el a csoportot.
Egy hete a Cumhuriyet török napilap vezető szerkesztőjét és ankarai irodájának vezetőjét ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, amiért a lap nyilvánosságra hozta, hogy 2014 januárjában Törökország fegyvereket szállított Szíriába. A lap titkosított dokumentumok nyilvánosságra hozatalával alátámasztotta, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő és Hakan Fidan, a török hírszerzés vezetője is érintett a fegyverüzletben.


http://www.hidfo.ru/2016/02/erdogan-politikaja-ellen-tiltakozik-egy-osztrak-kepviselo/