Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár bejelentése szerint Ausztria annak ellenére is törekszik Oroszországgal a kétoldalú kapcsolatok helyreállítására, hogy a nyugati országok szankciókban gondolkoznak. Magas szintű osztrák delegáció érkezett Moszkvába.
Az alkancellár vezeti azt a delegációt, amit kedden Ausztria küldött Moszkvába, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciói ellenére helyreállítsák az osztrák-orosz üzleti kapcsolatokat. A delegáció részeként Moszkvába utaztak a legnagyobb osztrák vállalatok képviselői, ami egyértelműen abba az irányba mutat, hogy jelentős gazdasági együttműködés kezdődhet a két ország közt. Mitterlehner kedden Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszterrel folytatott tárgyalást. Az azt követő sajtótájékoztatón pedig kijelentette, hogy az Oroszország elleni szankciókat nem olyan szinten hozták, hogy abba az osztrák vezetőknek érdemi beleszólása lehetett volna, ennek okán az Oroszországgal ápolt gazdasági kapcsolatok külső kényszer hatására sérültek, a jelenlegi találkozók pedig azirányú törekvés részét jelentik, hogy a gazdasági kapcsolatok külső kényszer általi korlátozását ellensúlyozzák.
2014-ben az Egyesült Államok azt követően hozott gazdasági szankciókat Oroszország ellen, hogy a Krím-félsziget egy népszavazást követően csatlakozott az Oroszországi Föderációhoz. A referendummal ugyanis meghiúsult Washington azon terve, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása után haditengerészeti kikötőt üzemeltethessen a Krím-félszigeten (ami két éve még Ukrajna része volt), ezáltal állandó jelleggel tengeri csapásmérő erőt állomásoztathasson a Fekete-tengeren, közvetlen az orosz határ mellett. Az Európai Unió akkor követte az amerikai külpolitika “iránymutatását”, és szintén szankciókat hozott Oroszország ellen.
2015. december 9-én Adam Szubin, az amerikai államkincstár képviselője Európába érkezett, hogy Olaszország, Németország és az Egyesült Királyság kormánytisztviselőivel tárgyaljon, és bebiztosítsa az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítását. Az amerikai lobbitevékenység sikerrel járt, és december 21-én az Európai Unió újabb hat hónappal hosszabbította meg a gazdasági korlátozásokat, annak ellenére, hogy azt korábban számos tagállam ellenezte. Az amerikai intézkedéseket követni nem akaró európai országokat azonban nem csak az Európai Unió által hozott szankciók, hanem az orosz ellenszankciók is sújtották, komoly csapást okozva a térségi országok gazdaságának.


http://www.hidfo.ru/2016/02/ausztria-a-szankciok-ellenere-uzleti-delegaciot-kuldott-moszkvaba/