Európa cselekvésképtelenné vált, tehetetlen a török érdekérvényesítéssel szemben, emiatt szemet huny afölött, hogy Törökországban nincs demokrácia. Orhan Pamuk Nobel-díjas török író szerint az Európai Unió kezeit megköti a migrációs válság, emiatt már nem mer kritikát megfogalmazni Törökország politikájával kapcsolatban.
Korábban Lettország egy EP-képviselője számolt be arról, hogy Törökország zsarolásra használja a migrációs válságot, és az újabb migrációs hullámok elszabadításával nem csak anyagi forrásokat, de további politikai előnyöket kényszerít ki az Európai Unió vezetőitől. Miközben Európában a politikusok szkeptikusan viszonyulnak ezekhez a megállapításokhoz, a török sajtóorgánumokban nyílt diskurzus zajlik arról; az Európai Unió olyannyira kiszolgáltatottá vált, hogy már kritikát sem mer megfogalmazni Ankarával szemben, nemhogy bármiféle nyomásgyakorlást fejtene ki. Orhan Pamuk egy az Isztambul központú Hürriyet napilapnak adott interjú során arról beszélt, hogy az Európai Unió szemet huny a török kormány által elkövetett jogtiprások felett, és annak ellenére, hogy Európában gyakran aggódnak a demokráciáért és szólásszabadságért, Törökországgal szemben az európai politikusok nem mernek megfogalmazni efféle kritikákat – annak ellenére, hogy az ország az Európai Unió tagjává válna.
“Elfeledték saját értékeiket. Úgy tekintenek ránk, mint egykoron Szaúd-Arábiára: ha meg tudunk állapodni bizonyos külpolitikai kérdésekben, nem foglalkoztatja őket, mi történik Törökországban.”
Pamuk kifejtette, hogy az Iszlám Állam elleni harc és a migrációs válság megköti az Európai Unió kezét, emiatt Európa nem foglalkozik azzal, hogy Törökországban sérülnek a demokrácia alapértékei. A török hatóságok szerdán életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek két ellenzéki újságírót, amit Pamuk a szólásszabadság korlátozásának és az ellenzéki újságírók megfélemlítésének nevezett. “Demokratikus országokban az emberek nem kell papagájként a legutóbb választásokat nyert párt véleményét ismételgessék.”
Szerdán a Cumhuriyet török napilap vezető szerkesztőjét és ankarai irodájának vezetőjét ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, amiért a lap nyilvánosságra hozta, hogy 2014 januárjában Törökország fegyvereket szállított Szíriába. A lap titkosított dokumentumok nyilvánosságra hozatalával alátámasztotta, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő és Hakan Fidan, a török hírszerzés vezetője is érintett a fegyverüzletben. Nem sokkal azután, hogy a lap beszámolt a fegyverszállításokról, Erdogan utasítására büntetőeljárást indítottak a lap és annak főszerkesztője ellen.


http://www.hidfo.ru/2016/02/ellenzeki-ujsagirokat-bortonoznek-be-de-eu-tagok-lennenek/