Bert Koenders, Hollandia külügyminisztere figyelmeztetett, hogy amennyiben az Ukrajna és az Európai Unió közti társulási egyezményről kiírt referendumon az emberek többsége nemmel szavaz, a kormány kénytelen lesz felülbírálni korábbi állásfoglalását.
A holland szavazók döntése véget vethet az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezménynek, ha a referendumon a “nem” szavazatok jutnak többségbe – a társulási egyezmény pedig az EU-tagság előszobája, emiatt Ukrajna uniós csatlakozását is megakadályozhatja a referendum eredménye.
A külügyminiszter szerint ő továbbra is az “igen” szavazat mellett foglal állást, de amennyiben a lakosság többsége nemet mond az ukrán csatlakozásra, az a kormányt egy új helyzet elé állítja, és “meg kell vitatni a továbbiakat”. A Reuters jelentése emlékeztet, hogy ez nem egy ügydöntő népszavazás, de amennyiben az eredmény többségi “nem” szavazat lesz, a hatályos törvények szerint a kormány felül kell vizsgálja korábbi állásfoglalását, így újabb vita indulhat arról, támogatják-e az egyezményt.
Koenders kijelentette, hogy a társulási egyezmény Kijev számára az EU-tagság első lépése, de emiatt elsősorban nem az ukránok, hanem a holland szavazók aggódnak, akik attól tartanak, hogy az ukrán csatlakozás a migrációs válság további mélyüléséhez vezet. A kormány annak hatására hozott döntést referendum kiírásáról, hogy több mint 450 ezren írtak alá egy petíciót, amiben követelték, hogy népszavazáson dönthessenek az EU és Ukrajna közti társulási egyezményről. Ha az áprilisra kiírt népszavazáson a választók több mint 30%-a véleményt nyilvánít, az eredmény érvényes lesz, és arra kényszerítheti a kormányt, hogy újra vitát indítson a társulási egyezményről.
Hollandia az egyetlen ország az Európai Unióban, ahol az emberek népszavazáson véleményt nyilváníthatnak arról, hogy a kormány támogassa-e az Európai Unió kibővítését. A társulási egyezmény aláírásáról a döntéshozók se az Európai Unió ötszáz millió állampolgárát, se az ukrán választópolgárokat nem kérdezték meg. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a hollandok 55%-a nemmel fog szavazni. A petíció elindítói szerint ezzel a kezdeményezéssel arra akartak rámutatni, hogy az Európai Unióban nincs demokrácia, mert az embereknek semmilyen ráhatása nincs az EU politikájára.


http://www.hidfo.ru/2016/02/a-hollandokon-bukhat-meg-ukrajna-eu-csatlakozasa/