Az ENSZ január 23-án megkezdi délkelet-Ukrajna felmérésének munkáit, melynek során a térségben egy békefenntartó misszió megkezdésének lehetőségét vizsgálják. Kedden Ukrajna állandó ENSZ-küldöttsége nyilatkozott ennek kapcsán – ezzel új szakaszához érkezett az ukrán válság, aminek egyelőre számos végkifejlete elképzelhető.
Kijev január 4.-én hívta az ENSZ missziót a Donbassz-régióba. A tegnapi közlemény szerint “az ENSZ felmérése január 23.-án kezdődik meg Ukrajnában, azzal összefüggésben, hogy az ukrán fél kérésére az ENSZ fokozza a Donbassz-régió helyzetének stabilizálásában betöltött szerepét.”
A misszióban az ENSZ Fejlesztési Programja, az UNICEF, és az ENSZ aknamentesítő szolgálata (UNMAS) vesz részt. A közlemény szerint Kijevben találkoznak az ukrán hatóságok képviselőivel, ahonnan délkeletre utaznak, és felmérik a terepen mutatkozó szükségleteket.
A konfliktus kiváltó oka, hogy 2013-2014 fordulóján Kijevben véres utcai harcokkal egybekötött alkotmányos puccsal jutott hatalomra egy ellenzéki csoport, amely a hatalom megragadása után 8 hónapon át demokratikus felhatalmazás nélkül kormányzott. Ukrajnában csak 2014. október 26.-án tartottak országgyűlési választást, az új “kormány” minden azt megelőző intézkedése demokratikus felhatalmazás nélkül történt. Ukrajna orosz többségi lakosságú régiói nem ismerték el kormányként ezt a csoportot, ehelyett a kijevi puccs után saját szervezésű népszavazásokat tartottak az Ukrajnától elszakadásról, illetve helyenként az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásról. Ezeket a népszavazásokat a nyugati országok nem ismerték el, míg a demokratikus felhatalmazással nem rendelkező csoportot azonnal kormányként ismerték el, mert célként határozta meg az ország EU- és NATO-csatlakozását.
Az orosz többségi lakosságú területeken szerveződő milíciák – melyek időközben független államok szervezését folytatták – visszautasították az ENSZ békefenntartó misszió kezdeményezését, mert a minszki egyezmény az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet ruházza fel kizárólagos megfigyelői jogkörrel.


http://www.hidfo.ru/2016/01/ensz-bekefenntarto-misszio-kezdodhet-ukrajnaban/