Sigmar Gabriel német alkancellár – Angela Merkel koalíciós partnere – szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok “oda kellene figyeljenek” a radikális jobboldalra, amiért egy jobboldali párt felszólította a rendőrséget, hogy használjanak lőfegyvert a bevándorlók feltartóztatása érdekében.
Az Alternatíva Németországnak párt egyik vezetője, Frauke Petry a hét folyamán felszólította a rendőrséget, hogy használjanak lőfegyvert a migránsok ellen, amennyiben illegálisan lépik át a német határt. Sigmar Gabriel erre válaszul a Bild am Sonntagnak nyilatkozva kijelentette, hogy az alkotmányvédelmi hivatal feladata lenne a radikális jobboldal “kezelése”, a sajtóorgánumok részéről pedig elvárható, hogy ne adjanak felületet a párt megnyilvánulásainak. A rendőrség szintén embertelen ideák terjesztésével vádolja a pártot.
Sigmar Gabriel felszólítása ugyanakkor nem egyértelműen a párt ezen megnyilvánulásának köszönhető. Január közepén a The Telegraph brit napilap beszámolt arról, hogy James Clapper, az amerikai hírszerzés vezetője utasításokat kapott a kongresszustól arra vonatkozóan, hogy egy átfogó értékelést készítsen arról, milyen európai pártokat támogatott Oroszország az elmúlt évtized folyamán. A lap által hivatkozott dokumentum Washington azon aggodalmait fogalmazza meg, miszerint Moszkva megpróbálja kihasználni Európa megosztottságát, hogy így aláássa a NATO szervezetét, blokkolja az amerikai rakétavédelmi programokat, és visszavonassa a Krím-félsziget “annektálása” utáni “büntető szankciókat”.
Clapper új megbízása kapcsán később a Deutsche Wirtschafts Nachrichten német napilap megfogalmazott egy olyan kritikát, miszerint az amerikai titkosszolgálatok nem kifejezetten az Oroszország által támogatott pártok feltérképezését akarják lefolytatni, hanem lejárató kampányt fognak kezdeni minden olyan európai párt ellen, ami kritikát fogalmaz meg a NATO agresszív terjeszkedésével kapcsolatban.
A német lap szerint az a tény, hogy főként euroszkeptikus és NATO-ellenes pártok ellen fognak nyomozást folytatni, egy új amerikai szankciós politikát vetít előre, melynek során az USA nem országok, hanem pártok ellen hozhat gazdasági kényszerítő intézkedéseket – és ezzel nyíltan beavatkozik az európai országok politikai életébe. A DWN értékelése szerint az amerikaiak számos gazdasági kényszerintézkedést hozhatnak a NATO háborús gépezetét ellenző európai pártok ellen: bankoknak tilthatják meg, hogy hitelezzenek ezeknek a pártoknak, tagjaikat kitilthatják az Egyesült Államokból, az ezekkel a pártokkal együttműködő pártok vagy magánszemélyek Egyesült Államokban lévő magánvagyonát befagyaszthatják.
Áprilisban német sajtóorgánumok információkat hoztak nyilvánosságra arra vonatkozóan, hogy az ország fő hírszerző szerve, a Bundesnachrichtendienst több mint tíz éve kiszolgálja az amerikai titkosszolgálatok európai felderítését, és az amerikaiak által adott célpontok megfigyelését folytatta, az adatokat pedig átadta az NSA-nak. A Der Spiegel szerint az amerikai National Security Agency többek között európai politikusok és európai nagyvállalatok vezetőinek megfigyelésére adott utasítást, amit a német hírszerzés több mint tíz éven át az amerikai hivatalnak alárendelve folytatott.
A Bundestag titkosszolgálatokért felelős G10 bizottsága júliusban eljárást kezdeményezett a német kormány ellen az április óta folyamatban lévő amerikai megfigyelési botrány miatt.
A bizottság követelte a hozzáférést a Bundesnachrichtendienst – külföldi hírszerző szolgálat – dokumentációihoz, ami az amerikai NSA megfigyelési célpontjairól készült. André Hahn, a bizottság elnöke és a Die Linke politikusa szerint az NSA a BND kapacitásainak igénybevételével tehermentesítette az amerikai titkosszolgálatokat, melyek így kevesebb saját humánerőforrást kellett bevonjanak az európai politikusok és gazdasági vezetők megfigyelésére.
A DWR megállapítása szerint az amerikai titkosszolgálatok a NATO háborús gépezete ellen kritikusan felszólaló pártokat akarják megfigyelni. Ez a törekvés azonban indirekt módon támogatásra lelt Sigmar Gabriel szombati kijelentésében. Az Alternatíva Németországnak ugyanis pont egy ilyen párt: nem akarja, hogy az amerikaiak atomfegyvert állomásoztassanak Németországban, és a párt jelenléte számos, a NATO elleni civil kezdeményezés mögött is fellelhető. A párt vezető-helyettese, Beatrix von Storch a NATO által elkövetett háborús provokációként értékelte, amikor Törökország – mint NATO-tagállam – Szíria légterében lelőtte az orosz légierő egy gépét. A politikus ennek okán egyértelmű állásfoglalásra szólította fel a NATO vezetőit, és hangsúlyozta, hogy amennyiben nem tudatos háborús provokáció történt, ki kell zárni Törökországot a NATO szervezetéből, mert az ehhez hasonló lépésekkel a NATO egészét háborúba sodorja.
Október 9-én az Alternatíva Németországnak párt embercsempészet vádjával pert indított Angela Merkel német kancellárral szemben, mert a kancellár egy év alatt több mint másfél millió migránst juttatott be Németországba, és szabotálta a határok ellenőrzésére tett törekvéseke. A párt alelnöke, Frauke Petry akkor kijelentette, hogy Németország kapacitása végéhez ért, több migránst nem tudnak befogadni, ugyanakkor a válsághelyzet azt is egyértelművé tette, hogy a kormány képtelen a többségi lakosság érdekeit szem előtt tartani. A német szövetségi rendőrhivatal januárban nyilvánosságra hozott adatai szerint egy év alatt 186 ezer bűncselekményt követtek el bevándorlók.


http://www.hidfo.ru/2016/01/sigmar-gabriel-a-jobboldal-megfigyeles/