2015. december 14., hétfő

Németekhez kerül tizennégy görög reptér

Görögország 14 regionális repülőtere hosszú távú üzemeltetési jogának a megszerzéséről írt alá megállapodást a Fraport német repülőtér-üzemeltető hétfőn.

Ez az első privatizációs ügylet, amely a januárban hatalomra került Sziriza vezette kormány alatt lezáródik.
Az üzemeltetési jogot már tavaly elnyerte a Fraport és görög konzorciális partnere, a Copelouzos Group ipari csoport. Februárban azonban a Sziriza vezette új görög kormány jelezte, hogy felülvizsgálja az ügyletet, amelyben 1,23 milliárd euróért 40 évre szóló üzemeltetési jogot nyertek el.
A tender eredményét tavaly november végén hirdette ki a görög privatizációs hivatal. A nyertes pályázók az első négy év alatt 330 millió eurós modernizációs beruházásra tettek ígéretet. Az üzemeltetésre megnyert 14 regionális légikikötőben 19,1 millió utas fordult meg 2013-ban.

Az új görög kormány a januári hivatalba lépése után kezdetben a nemzetközi hitelezők 240 milliárd eurós támogatási csomagja ellenében megkövetelt szerkezetátalakítási és költségcsökkentési feltételek lazítására törekedett. Ennek keretében sorban állította le a stratégiai nemzeti tulajdonnak tekintett állami javak bűncselekménynek nevezett értékesítését is.
Görögországban várhatóan december 21-én írják ki a pireuszi kikötő 51 százalékának az értékesítéséről szóló tendert. A tulajdonrész iránt két komoly érdeklődő van, a dán Moller-Maersk szállítmányozási és olajipari cég, valamint a kínai COSCO, a világ egyik vezető hajózásra szakosodott vállalata.
gör
(MTI)

Bal-Rad komm: A német neokolonializmus újabb falatot nyelt be. És ez még nem a legízletesebb! A görögök meg átalakítják a szerkezetet. És lefaragnak a költségeikből. BÁR INKÁBB A BEVÉTELEIKBŐL!
Hiszen 2013-ban 19,1 millió turista fordult meg a szóban forgó reptereken. Ez után a forgalom után “kaptak” a görögök 1,23 milliárd eurot. Vagyis turistánként 64 és fél eurot. Nem egészen 20 ezer forintot. Cserébe a németek kaszálhatnak negyven (?) évig! Kiváló üzlet ez! – A NÉMET HÓDÍTÓKNAK!
Jöhetnek a kikötők. Azokból is van jónéhány. Jövő ilyenkor a görögök is elmondhatják: 220 VOLT! Ma már egy sincs!
pir
Mi már csak tudjuk! Mi már megtapasztaltuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése